Pe langa capacitatea de a te exprima, de a-ti impartasi problemele si opiniile cu ceilalti, unul dintre factorii cruciali in comunicare este capacitatea unei persoane de a asculta.
Un bun ascultator este o persoana care are acest talent, aceasta capacitate care presupune practica, empatie si o reala preocupare fata de celalalt. Partenerul va avea un sentiment de mare siguranta daca il asculti atent si il incurajezi permanent.
A asculta poate fi mai simplu decat pare daca tii cont de cateva aspecte. Iata cativa pasi care sa te ajute sa devii un mai bun ascultator:
1. Acorda-i toata atentia celui care vorbeste. Cand il privesti in ochi si te concentrezi asupra partenerului, acesta va simti toate iubirea ta. In loc sa te uiti la televizor cand iti vorbeste partenerul, e mult mai intelept sa-l asculti cu atentie si din cand in cand sa dai din cap sau sa strecori o vorba sau un gand pentru a-l convinge ca-i acorzi toata atentia.
2. Arata-i ca esti atent si prin limbajul corpului. Pe zi ce trece, acorda-i partenerului tau o mai mare importanta. Nu-l desconsidera din cauza familiaritatii. Arata-ti respectul, asculta-l intr-o pozitie care sa sugereze ca esti atent. Nu sta lungit in patul din dormitor cand el vrea sa vorbeasca ceva serios cu tine in alta camera.
3. Reformuleaza frazele cheie. Daca reiei ceea ce auzi cu propriile tale cuvinte, vei dovedi interes si vei spori intelegerea. Exprimarea cu claritate a problemei demonstreaza ca iti asculti partenerul, ca intelegi si ii esti alaturi si ca ii apreciezi toate eforturile.
4. Lasa-ti partenerul sa-si termine fraza. Atunci cand ii intrerupi gandurile sau ii termini ideile, blochezi cu siguranta comunicarea. Ai rabdare sa asculti pana la capat ceea ce iti spune. Ascultatul este la fel de important ca si vorbitul. Adesea, in loc sa ascultam cu atentie, ne gandim la fraza urmatoare in timp ce vorbeste celalalt. Acest lucru este extrem de nociv in cazul unui partener. Cand conversezi cu partenerul, incearca sa uiti de toate parerile personale si sa-i intelegi punctul de vedere.
5. Exprima-ti sentimentele. Una dintre cele mai importante si mai neglijate aspecte intr-o comunicare eficienta este exprimarea sentimentelor. Acest lucru este trist, pentru ca intr-o relatie cu adevarat intima, partenerii trebuie sa fie capabili sa-si exprime sentimentele fata de cel care ii asculta. Este bine sa fii sincer in privita sentimentelor, dar niciodata sa nu te exprimi peiorativ la adresa firii sau personalitatii partenerului. Elimina din vocabular exprimari de genul: „Tu niciodata”, „Tu nu faci”, „Tu n-ar trebui” etc.
6. Nu te grabi sa oferi solutii. Este extrem de important sa-ti asculti partenerul atunci cand este frustrat si deprimat. Daca iti impartaseste problemele lui, nu inseamna neaparat ca doreste o solutie imediata pentru rezolvarea respectivei probleme. Este posibil ca el sa-si doreasca doar sa fie ascultat cu un interes real si sa te vada preocupat de ceea ce i se intampla.
7. Sa asculti inseamna sa iubesti. O ureche ascultatoare combinata cu un interes real, preocupare si o mica imbratisare vor fi extrem de eficiente intr-o relatie cu adevarat intima.
Cel mai important este sa reusiti sa comunicati chiar si atunci cand lucrurile nu merg prea bine. Astfel, va veti scuti amandoi de multa suferinta si nemultumire si fiecare isi va demonstra valoarea ca om. Desi pare ciudat si anormal, multe cupluri isi gasesc timp aproape pentru oricine, in afara de partener. Daca invatati sa ascultati cu atentie, sa tineti cont de problemele partenerului si sa gasiti mai mult timp pentru voi, relatia voastra va fi mult mai armonioasa.