Postul Pastelui este postul dinaintea Invierii Domnului, este cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe. Postul Pastelui este numit si Postul Mare.
Ce categorii de persoane nu trebuie sa posteasca?
Medicii nutriţionişti avertizează persoanele care suferă de afecţiuni cronice să nu ţină post, deoarece acesta le poate agrava starea de sănătate.
„În primul rând, persoanelor care au afec-ţiuni digestive, cardiovasculare, diabet zaharat, nu le este recomandat postul, deoarece aceste persoane au un regim bine stabilit de către medicul curant, care trebuie respectat cu stricteţe. Sunt afecţiuni în care respectarea regimului alimentar contează mai mult de 50% din terapie, iar postul poate agrava starea de sănătate. În momentul în care o persoană ţine post, organismul este privat de foarte multe componente, tocmai din acest motiv nu le recomand persoanelor cu boli cronice să ţină post. Cei care totuşi doresc să ţină, o fac pe propria răspundere“, a spus medicul nutriţionist.
Persoanele care ştiu că nu au probleme de sănătate pot ţine post, dar cu măsură. In această perioadă, organismul este privat de proteinele animale, care au un rol important pentru organism. Tocmai din acest motiv, proteinele vegetale sunt indicate în post. Cele mai bune proteine vegetale se găsesc în ciuperci şi soia.
„Carnea poate fi înlocuită cu soia şi cu ciuperci. Nevoia de glucide o luăm din pâine. Din păcate, lactatele nu pot fi înlocuite. Celor care doresc să ţină post, le recomand ca doar miercurea şi vinerea să nu mănânce proteine şi lactate, în celelalte zile din săptămână ar fi indicat să consume ouă, brânză şi lapte“, a spus medicul nutritionist.
Medicii spun că cele mai importante legume care pot fi consumate sunt ridichile, sfecla, ştevia, spanacul, loboda, precum şi ceapa verde, salata şi tot ceea ce se găseşte în această perioadă de început de primăvară.
Postul nu este indicat copiilor cu vârste sub 16 ani, deoarece organismul acestora poate suferi dezechilibre nutriţionale.