De multe ori vedem batrani pe bicicleta sau alergand si ne punem intrebarea : „cum de mai rezista, eu n-as avea forte sa alerg atat”.Acesti batrani insa, cunosc secretul unei vieti mai lungi.

Secretul persoanelor longevive

Practicarea unor exerciţii fizice timp de 15 minute pe zi poate creşte speranţa de viaţă, în medie, cu trei ani, în timp ce privitul la televizor timp de şase ore pe zi poate să o reducă cu cinci ani, potrivit unor studii din Marea Britanie.

Avertismentele în privinţa riscurilor generate de un stil de viaţă sedentar nu sunt deloc noi, însă două studii recente, ne previn odata in plus.

In ce a constat studiul

În Taiwan, 400.000 de voluntari au fost plasaţi sub supraveghere medicală completă între 1996 şi 2000 şi grupaţi în cinci categorii în funcţie de stilul de viaţă: inactivi, puţin activi, moderat activi, activi şi foarte activi.

Echipele de medici de la Institutul naţional de cercetări medicale din Taiwan şi de la Universitatea naţională a sportului din Taiwan au comparat apoi dosarele medicale ale persoanelor care făceau exerciţii fizice cu cele ale persoanelor care nu făceau sport deloc.

Astfel, cei care fac exerciţii fizice timp de 15 minute pe zi beneficiază de o reducere a riscului de deces, în general, cu 14% şi a riscului de a se îmbolnăvi de cancer cu 10%, dar şi de creştere medie a speranţei de viaţă de trei ani. Aceste beneficii sunt valabile atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, pentru toate vârstele, ca şi pentru persoanele prezentând riscuri cardiovasculare.

În schimb, persoanele care nu fac deloc sport se confruntă cu o creştere a riscului de deces cu 17%, comparativ cu grupurile de persoane care practică exerciţii fizice de intensitate scăzută.

Un alt studiu a fost realizat în paralel la Universitatea Queensland din Australia, folosind datele culese, în perioada 1999 – 2000, de la 11.000 de adulţi în vârstă de cel puţin 25 de ani.

Bazându-se pe un model statistic raportat la totalul populaţiei australiene în vârstă de cel puţin 25 de ani, autorii acestui studiu au ajuns la concluzia că privitul la televizor timp de şase ore pe zi reduce speranţa de viaţă cu, în medie, cinci ani, din cauza inactivităţii fizice generate de această ocupaţie.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont