O persoana sanatosa nu poate metaboliza mai mult de 160-180g/zi. Ca atare, daca o sticla de bere am stabilit ca are in jur de 25, 30g alcool, putem metaboliza pana la 6 beri/zi.
Eliminarea pe cale renala sau pulmonara e in proportie de 2-10%.
1 gram de alcool contine 7 calorii
Berea contine intre 4 si 5 grame de alcool la suta de mililitri, in functie de marca, vinul intre 9 si 12 g, votca intre 33 si 40 g, palinca intre 55 si 60 g iar lichiorul intre 20 si 30 g de alcool pur la suta de mililitri, in functie de aceste valori si cantitatile consumate putindu-se calcula alcoolemia „, a explicat prof. dr. Calin Scripcaru, medic la Institutul de MedicinaLegala Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Aceasta valoare inmultita cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul impartit la 70 (kg), da ca rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Aceasta este insa valoarea maxima a alcoolemiei care poate fi atinsa la un moment dat dupa ce am baut doua beri. Cind se atinge insa aceasta valoare, este mai greu de stabilit.
Va Prezentam in continuare alcoolemia si timpul in care aceasta se elimina in cazul unei persoane de 70 de kilograme, daca a consumat:
* 100 ml votca – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimina in 3 ore;
* 100 ml palinca – 0,64 grame la mie, care se elimina in 4 ore si 10 minute;
* 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame la mie, care se elimina in 3 ore si 10 minute;
* o bere de 500 ml – 0,28 grame la mie, care se elimina in maxim 2 ore;
* 1 litru de vin – intre 1,02 si 1,37 grame la mie, in functie de taria vinului, care se elimina intre sapte ore si 9 ore si 15 minute. Conditia este ca la aceste intervale de timp sa adaugati 30 de minute, daca ati baut pe nemincate, sau 2 ore, daca ati mincat inainte pentru ca acestea sint intervalele in care concentratia de alcool in singe atinge valoarea maxima de la care se calculeaza timpul de eliminare. „Indiferent de felul bauturii consumate, de starea de oboseala a subiectului sau daca acesta a mincat inainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe ora. Singurul factor care poate grabi oarecum eliminarea este exercitiul fizic intens, dar si asa viteza de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe ora (cu 30% mai repede).
De precizat ca aceste gramaje si indici de mai sus devin orientativi pentru cazurile in care bem cantitati mai mari. Deci merita sa ne gandim ca nu exista nici o regula fixa si in nici un caz nu e o problema de matematica. Cel mai corect e sa zici ca te imbeti cind te imbeti si ca esti treaz cind te-ai trezit :))