Chiar daca pentru lumea occidentala soia este o achizitie a ultimelor decenii, ea se cultiva in China de peste 4000 de ani.

Asiaticii sunt maestri in transformarea boabelor de soia intr-o multime de produse ce pot inlocui cu mare succes carnea, laptele, branza, ba chiar si borsul din ciorba!

Care sunt preparatele din soia?
Chiar daca este o planta relativ banala, soia este foarte mandra, mai ales de cand s-a vazut atat de curtata de lumea occidentala. Sustinuta de entuziasti, ea a reusit sa depaseasca de mult granitele Asiei, loc in care este preparata in mod curent (poate mai frecvent decat mancam noi cartofii). I-a cucerit pe americani, care acum o cultiva pe suprafete foarte mari.

Dupa ce se tin foarte multe ore in apa, boabele de soia sunt macinate si apoi incalzite. Asa se obtine laptele de soia, un produs care poate inlocui usor laptele de vaca. Pe piata se gasesc formule de lapte artificial obtinute din soia – speciale pentru bebelusii alergici la proteinele din lapte sau care nu pot digera zaharurile din lapte.
Folosindu-se anumite procedee de densificare, laptele de soia poate fi transformat in branza de soia sau tofu. Pentru ca are mare cautare in post, tofu se promoveaza cu succes in supermarket-uri drept „branza de post”! Mare cautare in post le au si „cubuletele de soia” care sunt astfel aromate si prezentate incat imita perfect carnea. Ele sunt de fapt niste proteine vegetale cu textura spongioasa preparate din faina de soia.
De ce este soia atat de cautata?
In primul rand, datorita continutului ridicat in proteine de calitate. Soia este una dintre putinele surse vegetale care furnizeaza toti cei opt aminoacizi esentiali (se numesc esentiali deoarece ei nu pot fi sintetizati in organism, iar prezenta lor in alimentatie este obligatorie).
Soia este o sursa importanta de acid folic, vitamina B3, B6, E, magneziu, potasiu, fier, cupru si fosfor. De asemenea, ea contine lipide de calitate (acizi grasi polinesaturati) si determina o scadere a nivelului de colesterol „rau” din organism (LDL-colesterolul scade cu 12,9 %).
Colesterolul bun creste in medie cu 9%, iar concentratia trigliceridelor din sange scade si ea cu circa 10,5 %.

Un aport zilnic de 25 de grame de proteine de soia reduce colesterolul rau (LDL-colesterol) cu 13% si-l creste pe cel bun (HDL-colesterol) cu 9%

Aceste efecte benefice nu egaleaza insa actiunea unor medicamente hipocolesterolemiante care nu trebuie intrerupte, chiar daca urmezi o dieta bogata in soia.
Interesul pentru soia s-a starnit in momentul in care lumea medicala a observat ca japonezii (ca si restul locuitorilor Asiei de sud si est), mari amatori de soia, se imbolnavesc mult mai rar de boli de inima sau cancer (de prostata, colon, san, uter, ovare).
Ba, mai mult, femeile cu o dieta bogata in soia (aport important de estrogeni vegetali) trec mult mai usor peste acuzele atat de neplacute ale instalarii menopauzei si sufera mai putin de osteoporoza.

Toata lumea crede in protectia anticanceroasa asigurata de soia?
NU! Este adevarat ca japonezii fac mai putin cancer, ca asiaticele sufera mai putin la climacterium (perioada de instalare a menopauzei), ca au oase mai rezistente si fac mai putin boli de inima, insa toate aceste realitati nu pot fi puse seama faptului ca mananca mai multa soia!
Insa occidentalii difera de populatia Asiei extreme prin mult mai multe lucruri decat o dieta saraca in soia: avem o alta constelatie genetica (poate mai predispusa la dezvoltarea anumitor cancere), un alt stil de viata (mai sedentar), o alta alimentatie (cu siguranta mai nesanatoasa) – toate aceste diferente avand partea lor de vina.
Nu-i mai putin adevarat faptul ca din ce in ce mai multe studii pe animale de laborator vin sa confirme efectul protectiv al alimentatiei bogate in soia contra mai multor tipuri de cancere. Insa mai este inca nevoie de timp pentru a se stabili cu certitudine o relatie directa intre soia si protectia impotriva cancerului.

Soia si pietrele la rinichi!
Consumul excesiv de proteine animale (carne si derivate) duce la o eliminare crescuta de calciu si acid uric in urina – material tocmai bun pentru formarea „carierelor renale”. Citratul, o substanta care impiedica formarea calculilor renali, se elimina in cantitate mica daca ai o alimentatia bogata in carne.
Daca insa proteinele nu ni le vom mai lua exclusiv din surse animale, ci si din soia, cantitatea de calciu si acid uric eliminata in urina va scadea si va creste citratul urinar. Astfel, persoanele predispuse la formarea calculilor urinari vor avea mult mai putin de suferit de pe seama colicilor renale.

Care este necesarul zilnic de soia?
Dieta noastra obisnuita ne aduce zilnic circa cinci mg de fitoestrogeni (substantele raspunzatoare de efectele benefice ale soiei) in timp ce alimentatia zilnica a unui japonez ii furnizeaza o cantitate de cinci pana la 20 de ori mai mare. Nutritionistii recomanda un aport zilnic de 40-60 g de proteine din soia care pot fi luate din 1-1,5 litri de lapte de soia, 150 g de tofu.

Atentie la medicamente!
O dieta bogata in soia poate interactiona cu anumite medicamente pe care tu le iei in acest timp. Astfel, produsele de soia, mai ales cele fermentate, aduc multa tiramina care poate declansa crize hipertensive la persoanele aflate in tratament cu unele medicamente antidepresive (IMAO).
Daca in mod curent iei o anumita medicatie, trebuie sa-ti informezi neaparat medicul in legatura cu decizia ta de a incepe o dieta bogata in soia. E important acest lucru, deoarece s-ar putea ca unele din medicamentele prescrise sa fie influentate.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont