Daca s-ar inventa un aparat care sa stearga instant tatuajele, ti-ai face unul? Iar daca ai deja, l-ai inlocui in functie de sezon, moda, stare sufletesca…

In trecut tatuajele erau elemente indispensabile in ritualurile de trecere (ex. nastere, deces), erau embleme ale statutului social, ale rangului, semne ale fertilitatii sau de pedeapsa, amulete, simboluri ale marginalizarii, insemne pentru sclavi si condamnati. Astazi oamenii isi fac tatuaje din motive cosmetice, sentimentale, religioase, magice sau ca sa-si demonstreze apartenenta la un grup.

Tatuajele bandelor infractionale sunt adesea, extrem de complexe continand diverse mesaje encriptate. Spre exemplu A.C.A.B. este un acronim intalnit des in inchisorile din Marea Britanie si inseamna “All Coppers Are Bastards” sau “Always Carry A Bible”, in functie de cine este persoana care intreaba*.

Prizonierii transportati din Anglia in Australia pentru colonizare (1787-1867) aveau tatuat un “D” de la ”dezertor”*. Un tatuaj in forma semnului de intrebare este specific bandei filipineze B.N.G. sau Bahala Na Gang („Come What May”)*.

Cultura pop a promovat intens acest procedeu. Chiar de dimineata am vazut pe “Travel&living” un episod dintr-o emisiune numita “Miami Ink”, in care vedem foarte clar fiecare pas in obtinerea unui tatuaj, motivatiile celor care intra in salon, reactia lor dupa ce si-au facut tatuajul. Nu m-am gandit niciodata ca tatuajele pot avea un asemenea impact asupra audientelor.

Eu n-am nici un tatuaj, insa mi se par interesante femeile care au unul mic ascuns pe cine stie unde. Si totusi nu-mi fac. Probabil ma confrunt cu prejudecata ca tatuajele sunt pentru o anumita categorie a societatii: puscariasi, femei usoare sau pentru anumite bresle, cum ar fi marinarii. Chiar daca supervedete ca Angelina Jolie poarta cu mandrie cel putin unul, eu nu ma pot lasa induplecata. Daca as putea sa-l sterg, sigur as ceda tentatiei, insa gandul ca voi ramane cu el pentru ani de zile, ca ma voi plictisi de el, ca-mi voi dori sa-l schimb si ca toate astea vor cere anumite eforturi, mi se pare un obstacol de netrecut. Apoi ma gandesc ca pot folosi tot felul de accesorii care sa ma impodobeasca si cu care nu trebuie sa ma marit.

Interesant este ca atunci cand iti faci un tatuaj iti trebuie ceva curaj sa infrunti ideile preconcepute ale oamenilor sau, in unele cazuri, in adolescenta, interdictiile parintilor. Pe de alta parte, multi traiesc cu senzatia ca daca si-au facut un tatuaj, gata, sunt non-conformisti, sunt rebeli, sunt originali. Destul de greu de inteles, cum daca-ti propui sa comuici ceva anume despre tine, o poti face si prin alte metode de scurta durata: tinuta, vocabular, gesturi etc

Ma gandesc ca parca nu mi-as tatua numele nimanui pe piele, pentru ca dragostea o port in suflet, nu mi-as tatua nici un simbol pentru ca stiu sa comunic si altfel, nu mi-as tatua nici un flutras sau vreo floricica pe nicaieri, pentru ca doar chilotii trebuie sa aiba imprimeuri. Altfel, pot chiar sa-i admir pe altii tatuati din cap pana in picioare.

scris de Cris

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont