Traim in secolul in care toata lumea petrece foarte mult timp in fata calculatorului.Computerul este „vinovat” pentru problemele ochilor, atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor. Toată lumea este convinsă că lucrul la computer „strică vederea”. Dar este adevarat oare?
Oftalmologii sunt însă de altă părere. Ei pledează pentru următoarea acuzaţie: computerul scoate în evidenţă afecţiuni oculare deja existente, dar lipsite de simptome evidente.
„În copilărie, copilul acuză dureri de cap localizate lângă ochi sau la nivelul frunţii, apărute după citit, lucrul la computer sau activităţi care solicită vederea la apropiere. Acesta este primul simptom care ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru părinţi în legătură cu vederea copilului lor”,
atrage atenţia dl prof.univ.dr. Dănuţ Costin, şeful Clinicii de Oftalmologie a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi.
Problemele care se manifestă prin oboseala exagerată a ochilor după citit sau lucrul la computer au cauze foarte variate şi sunt valabile atât pentru copii, cât pentru adulţi. Spre exemplu, dacă cineva se plânge că are vederea înceţoşată este foarte probabil ca medicul oftalmolog să depisteze un viciu de refracţie. Diagnosticul pus de medic poate fi în acest caz: miopie (dificultatea de a vedea la distanţă), hipermetropie (dificultatea de a focaliza imaginea de aproape) sau astigmatism (imaginile sunt percepute distorsionat). În cazul în care pacientul se plânge că vede dublu, înseamnă că ochii lui se mişcă în convergenţă sau divergenţă, neputând focaliza imaginea. „Aceste semne indică tulburări de motricitate oculară cu dezalinierea axelor vizuale, întâlnite în strabism sau heteroforii”, ne-a mai spus dl prof.dr. Costin.
Atunci când copilul acuză probleme de vedere, nu este suficient să îi limităm timpul la computer, ci este necesar să îl ducem şi la un control oftalmologic.
„O vedere cu probleme la vârsta adolescenţei va influenţa direct procesul de învăţare, acesta realizându-se prin simţul vizual. În plus, dificultăţile de vedere produc, pe lângă scăderea randamentului şcolar şi tulburări de atenţie, hiperactivitate, dislexie, dificultăţi de integrare în colectiv”,
atrage atenţia dl dr. Costin.
Tulburările de vedere necesită o examinare oftalmologică minuţioasă, care va include: determinarea acuităţii vizuale la distanţă şi la apropiere, evaluarea stereoscopiei (capacitatea ochilor de a lucra „în echipă”) şi a fuziunii (abilitatea de a folosi ambii ochi în acelaşi timp), integrarea vizuală motorie, valoarea dioptrică şi capacitatea de acomodare a ochilor la diverse condiţii de mediu. Tratamentul problemelor de vedere nu constă doar în prescrierea unor ochelari. În afară de purtarea ochelarilor, medicul oftalmolog poate face recomandări privind igiena vizuală: limitarea timpului petrecut în faţa computerului, pauze pentru relaxarea privirii şi o alimentaţie echilibrată.
Tags: calculator fals sau adevarat interesant ochi