lcd plasma tv

Lupta dintre televizoarele LCD si plasme este una foarte acerba si fara indoiala ati auzit diferite variante, ati vazut reclame foarte “colorate” dar care este alegerea mai buna?

Desi pentru multi pretul poate fi principalul factor in alegerea facuta, trebuie sa tinem cont si de performanta si de functiile care le poate oferi fiecare, pentru ca, in final sa facem alegerea corecta, in functie de calitate-pret.

Inainte de toate…ce este o plasma, ce este un LCD?

Ecranele cu plasma, dupa cum le zice si numele folosesc un gaz alcatuit din ioni si electroni liberi – plasma, care este elementul central al luminii fluorescente.

Un ecran cu cristale lichide (LCD) este, poate fi comparat cu un “sandwich” facut din cristale lichide ce se misca in spatiul dintre “cele doua felii de paine”, si care au proprietatea ca se aliniaza perfect atunci cand se afla sub influenta unui camp electric, permitand luminii sa treaca prin ele, creand astfel imaginea.

Ce trebuie sa avem in vedere cand cumparam un televizor LCD / plasma?

Contrastul – televizoarele cu plasma ofera contraste mai mari decat cele LCD, iar negrul este aproape de perfectiune. Scopul urmarit este un contrast cat mai inalt. Negrul redat de o plasma este foarte curat, contrastul dintre o zona luminata si una intunecata este foarte bun, fata de LCD.

Rezolutia – la diagonale mai mici televizorul LCD ofera rezolutii mai mari.

Timpul de raspuns – trebuie sa aveti in vedere daca folositi televizorul pentru jocuri video. Cu cat timpul de raspuns este mai mic, cu atat televizorul este mai performant. In acest caz plasmele sunt mai performante.

Unghiul de vizibilitate – si in acest caz plasmele ofera servicii superioare.

Folosirea in conditii de lumina – televizorul LCD da o calitate mai buna a imaginii. Am auzit chiar si o varianta care spunea ca primele plasme nu se comportau foarte bine la altitudini mari.

In Romania nu se (prea) importa plasme si lcd-uri (desi in ultimul timp se pare ca situatia pare sa se schimbe) cu rezolutie nativa HD. Daca nu are rezolutia HD, peste cativa ani o sa fie depasite, la fel de bune ca un crt… In Bucresti din cate am auzit exista deja transmisie in sistem HD la un post romanesc. Se receptioneaza cu un tuner dvb-t, unele plasme si LCD-uri il au incorporat).

In cazul LCD TV-urilor, riscul cel mai mare il reprezinta defectarea unui „pixel” din multitudinea celor folosite de cristalele lichide. Nu stiu sa va spun la televizoarele LCD dar mie mie s-a intamplat cu monitorul personal acest lucru. Mi-am cumparat eu un frumos LCD si cand am ajuns acasa nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca avea un pixel mort (sau doi mai mici). L-am luat la sub brat si am mers cu el inapoi la magazine. Aici alta surpriza, vanzatorul nu vroia sa-l schimbe pentru ca, in garantie spunea ca produsul se schimba doar daca are mai mult de 10 pixeli morti…hmmm…

Pe de alta parte una dintre problemele primelor generatii de plasme era imaginea fantoma care aparea dupa mult timp de functionare cu o imagine statica. Stateam de exemplu de vorba cu un prieten care si-a luat unul dintre primele modele de plasma aparute la noi pe piata si imi spunea ca, daca se uita foarte mult la un anume post tv, pe ecran, in locul unde se afisa sigla postului, se putea observa, atunci cand schimba postul tv initial, ca se vede inca „o umbra” a logoului de la primul post tv (cam ciudat nu, tinand cont si de cati bani costa o plasma cand a aparut. Noile generatii de plasme au inceput sa scape de aceasta problema.

O alta problema a lor era ca gazul folosit pentru redarea imaginii se consuma.. Nu ati auzit legende cu plasmele care isi dau duhul x ore de functionare? Ei bine aceasta problema a fost rezolvata, noile generatii de plasme avand o durata de viata foarte mare. Totusi, durata de viata a unui LCD este mai mare.

Daca veti cauta pe wikipedia veti gasi sumarizat urmatoarele aspecte pozitive/negative, depinde pana la urma de gustul fiecaruia si de banii de care dispune…

LCD

Aspecte pozitive:

Foarte compact si usor

Consum redus de putere

Fara distorsiuni geometrice

Rezistent

Prezinta palpait foarte redus sau absent, in functie de lumina de fundal

Aspecte negative:

Raport scazut de contrast

Unghi de vizualizare limitat

Lumina de fundal inegala poate crea distorsiuni de luminozitate

Timpuri inalte de raspuns

Adancime fixa a culorilor

Prezinta o singura rezolutie nativa

Mai scump decat CRT

Pixelii morti pot aparea in timpul fabricarii

Plasma

Aspecte pozitive:

Foarte compact si usor

Raporturi inalte de contrast (10000:1 sau mai mari)

Viteza mica de raspuns

Culoare excelenta

Unghi de vizualizare ridicat

Fara distorsiuni geometrice

Aspecte negative:

Distanta mare dintre subpixeli de aceeasi culoare

Palpait observabil cand este vizualizat la distante mici

Temperatura ridicata de operare

Mai scump decat LCD

Consum ridicat de putere

Prezinta o singura rezolutie nativa

Adancime fixa a culorilor

Pixelii morti pot aparea in timpul fabricarii

In speranta ca nu v-am plictisit tin sa va mai intreb un lucru :

Stiati ca … cel mai mare LCD din lume se va construi in Majan, Dubai si va avea inaltimea unui bloc cu 33 de etaje? Compania Tameer Holding declara ca imensul ecran va fi vizibil de la o distanta de 1.5 kilometri si va fi destinat afisarii de reclame. Initiatorii proiectului nu au precizat data inaugurarii sau specificatiile tehnice ale gigantului ecran.

Alegerea voastra care este … LCD sau plasma?

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont