Am întrebat mai mulţi profesori cum reacţionează atunci când studentii adorm la cursuri.
„Mi s-a întâmplat mai demult ca un student să adoarmă la curs“, povesteşte Emil Scarlat, profesor la Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
„Studentul respectiv lucra noaptea şi venea dimineaţa la cursuri. Şi când m-am dus şi am discutat cu el mi-a explicat: «Ştiţi, am lucrat opt ore şi, ca să nu pierd cursul dumneavoastră, am venit aici, dar n-am mai putut să rezist». Ce puteam să-i spun la motivul acesta?” Profesorul povesteşte însă că în ultima vreme studenţii nu mai au şansa să moţăie la cursurile de dimineaţă pentru că nu mai vin deloc la ele, pretextând că lucrează.
„În orice caz, nu i-aş face morală unui student care doarme, deoarece în viaţa omului se întâmplă multe: ba munceşte, ba a fost la o petrecere. Trebuie să fii gata oricând să primeşti explicaţii care ţi se par mai deplasate, mai absurde, dar trebuie să-i înţelegi în orice situaţie, pentru că sunt tineri, şi la tinereţe mai exagerează”, adaugă Scarlat.
Marian Petcu, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, are o abordare diferită:
„Dacă s-ar întâmpla ca un student să doarmă la curs, fireşte că l-aş sancţiona, expunându-l la ridicol!”
Florin Moscalu, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, e de părere că profesorul trebuie să facă tot ce poate pentru a trezi interesul studenţilor.
„Dacă dorm, fac giumbuşlucuri să-i trezesc! Trebuie să le captezi atenţia ca să nu adoarmă”, explică Moscalu.
Wladimir Boskoff, decanul Facultăţii de Matematică de la Universitatea Ovidius din Constanţa, susţine că în instituţia sa niciun student nu a dormit vreodată.
„La noi la facultate nu prea se întâmplă ca studenţii să doarmă. Cei care fac matematică sunt, în general, foarte dedicaţi. La noi nu există vorbe, există doar exerciţii, e ca un joc al minţii care te ţine treaz. Dacă nu poţi să stai treaz la curs, nu ai ce căuta la facultatea asta”, explică Boskoff. Facultatea de Matematică este pesemne excepţia care confirmă regula.
În general, e lucru obişnuit ca studenţii să fie toropiţi, mai cu seamă la cursurile de dimineaţă. Foşti studenţi îşi amintesc amuzaţi de propriile episoade somnolente.
„Am dormit şi eu în facultate, la cursul de construcţii. Eram după un chef. M-am întins pe bancă şi-am dormit buştean. Îmi amintesc că s-a ridicat colegul de lângă mine să mă pună prezent. Profesorul a observat, dar n-a zis nimic. Şi după trei ani, un prieten de-al nostru făcea acelaşi curs, cu acelaşi profesor. Şi l-a întrebat: «Tu de unde eşti?». «Din Arad». «Aaa, din Arad», zice profu’… «am avut eu doi din Arad …» Şi-a adus aminte că ne-am pus prezenţi unul pe altul, după trei ani! Dar atunci n-a zis nimic”, povesteşte Raul (30 de ani).
„Treziţi-vă, derbedeilor!”
Oana (28 de ani) îşi aduce aminte de cursurile unui „anumit profesor” de la Universitatea din Bucureşti. „Îmi era foarte drag pentru că venea la seminarii dimineaţa şi ne lua la rost că dormim pe mese.
«Treziţi-vă, derbedeii dracului (expresie pe care o rostea zâmbind complice), mâine-poimâine vă trece viaţa dormind! Sunteţi tineri, ce dracului vă e somn la 8 dimineaţa?! A, poate că aţi petrecut noaptea aprofundând materia în vreun club, derbedeilor!»”,povesteşte fosta studentă. „Un alt profesor avea o vorbă care mă distra teribil”, spune tot Oana. „Când remarca pe cineva că moţăie la curs sau că nu e atent, îl ridica în picioare pe respectivul student, îi punea o întrebare grea la care cu siguranţă nu ştia ce să răspundă şi apoi îl admonesta cu: «Mai ţii minte ce ai visat azi-noapte? Cred că rufe întinse. Ei, să ştii de la mine că e de rău, azi îţi merge prost. Stai jos!», şi pe urmă îl depuncta trecându-i în dreptul numelui un minus, într-un carneţel cu copertă roşie. După care ne sfătuia: «Vă văd tineri, aşa, şi fără ţinere de minte. Consumaţi, măi, peşte, conţine fosfor, ca să nu mai aveţi probleme cu memoria!».”
Sursa: Adevarul
Tags: Bancuri cu studenti Profesori universitate