Claudie Haigneré, prima femeie de origine franceză care a ajuns în spaţiu, vine la Bucureşti pe 12 şi 13 martie, cu ocazia Lunii Francofoniei.

Preşedinte a Universcience, care cuprinde Cité des Sciences et de l’Industrie şi Palais de la Découverte din Paris, Claudie Haigneré se va întâlni cu studenţii de la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti şi îl va reîntâlni pe astronautul român Dumitru Prunariu – pe 13 martie de la ora 09 :00 – la Rectorat UPB – Sala Senatului,  după care va participa la o ceremonie la Ambasada Franţei, cu ocazia semnării unor acorduri de cooperare româno-franceză în domeniul cercetării, care prevăd 8 proiecte ştiinţifice de o durată de 36 de luni, finanţate fiecare cu o medie de 250.000 euro, cât şi al treilea an al programului de burse cofinanţate de companii franceze şi Ambasada Franţei.

Bursele cofinanţate

În 2011, Ambasada Franţei şi un număr de întreprinderi franceze din România s-au asociat pentru a promova excelenţa şi inserţia profesională în România.

În al treilea an al acestui program, câteva întreprinderi române s-au asociat acestui program. Acordurile care vor fi semnate pe 13 martie cu  BRD Société Générale, Renault-Dacia, Prutul, GDF-SUEZ, Axereal, Dalkia, Limagrain, Michelin Romania, Pitechnologies, Expur, KPMG, Lafarge vor permite unui număr de 20 de studenţi şi angajaţi ai întreprinderilor să beneficieze de o bursă pentru un an de formare specializată în Franţa.
La sfârşitul formării, studenţii şi angajaţii vor avea posibilitatea de angajare în cadrul societăţilor respective.

Vizita lui Claudie Haigneré în România :

Universcience, actor al francofoniei şi al culturii ştiinţifice în România
Fost ministru al Cercetării şi prima femeie franceză în spaţiul, Claudie Haigneré va vizita Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, unde va fi contruit un nou laser de mare putere, ELI-NP, şi care îi va fi prezentat de profesorul Nicu Zamfir, coordonator al proiectului. Va fi primită apoi de profesorul Ion Morjan, directorul Institutului Naţional de Fizica Laserilor, Plasemei şi Radiaţiilor (INFLPR) care îi va prezenta laserul TEWALAS şi locul de amplasare al viitorului laser CETAL, construit de compania Thales Optronique.

Tot pe 12 martie, astronauta franceză va merge la sediul Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), unde va fi primită de Marius Piso, directorul instituţiei şi de o mai veche cunoştinţă de a ei, astronautul român Dumitru Prunariu.
Pe 13 martie, va face o vizită la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde se va întâlni cu studenţii de la FILS de la ora 9. Va participa apoi la ceremonia de la ambasada Franţei, unde va vorbi despre posibilitatea construirii unei « societăţi francofone a cunoştinţelor ştiinţifice ».

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont