Cum alegem lanseta potrivita pentru pescuit?

Un eveniment important in viata oricarui pescar, este procurarea unui vergi ori a unei lansete. Pe lînga faptul ca e o investitie destul de serioasa, multiplele modele care apar zi de zi pe piata fac tot mai grea alegerea lansetei potrivite. Chiar daca o vrem pentru pescuitul cu naluci, pentru pescuitul „la fund” sau pentru pescuitul albiturilor trebuie sa tinem seama de un criteriu important: ce suma putem investi pentru achizitionarea unui bat?

Atunci pornim la pescuitul ciprinidelor mari, in special a crapului, folosim de regula doua lansete. Un incepator, pe lînga bete, trebuie sa se doteze cu o multime de accesorii: mulinete, minciog, juvelnic, haine si accesorii marunte, toate indispensabile in „arsenalul” oricarui pescar. Insa toate acestea costa… Cine nu si-ar dori sa foloseasca aceeasi varga pentru pescuitul tuturor speciilor de pesti?
Din nefericire e doar un mit, compatibilitatile fiind rare; un bat folosit la pescuitul crapului il putem folosi la pescutul somnului. Dar si aici exista multiple cerinte: Batul sa fie destul de puternic pentru „monstrul cu mustati” dar sa fie destul de fin si pentru inteparea batranului crap. Or, aici intervine iar pretul… Cît despre pescuitul cu naluci, exigentele pe care acest gen de pescuit le necesita devin tot mai evidente. Nu vom putea sa mulinam ore-n sir folosind un bat greu, proiectat pentru pescuitul stationar. Pe linga faptul ca ne vom alege cu un antebrat „umflat” nici rezultatele nu vor fi aceleasi, sensibilitatea lansetelor menite pentru pescuitul cu naluci fiind mult mai mare.
Cu cit mai mare este capacitatea de indoire a batului cu atit mai mare greutatea pe care o poate suporta la aruncare. Pentru a alege lanseta potrivita trebuie sa tinem seama si de locul in care o vom folosi. Vom avea nevoie de un bat cu o actiune a virfului mai mare de 100 de grame daca incercam sa lansam la o distanta mai mare de 100 de metri. Cit de mare este menirea batului in obosirea pestelui? Este intr-adevar importanta dar nu in masura in care crede marea majoritate a pescarilor. Cu un bat mai puternic si mai lung putem sa conducem mult mai usor un peste in timpul drilului. Exista insa si dezavantaje. Increzatori in puterea monturii vom forta pestele de dimensiuni mai mari. Acesta va lupta inca de la inceputul drilului cu toate puterile pentru a scapa. Acesta este momentul in care cirligul poate doar rani pestele si ne alegem cu un rateu. Daca „vinatorul de balene” se mai doteaza si cu un fir impletit, montura abia ca mai are sensibilitate. Singurul fapt ce mai poate ameliora situatia este o mulineta, care reglata cu o frana fina va putea usura smuciturile pestelui.

Lungimea lansetelor
Lansetele moderne folosite la pescuitul crapului au intre 3.6 si 3.9 metri. Deseori mai sint folosite lansetele de 3.3 m insa ele prezinta dezavantaje la „ghidarea” pestelui in timpul drilului, mai ales intr-o zona cu multe obstacole. Lansetele de 4.2 m sint prea lungi, nu neaparat pe malul lacului dar mai ales in portbagajul masinii. Cele mai cautate sint, deci betele din doua bucati, de 3.6 – 3,9 m. Concurenta existenta pe piata betelor de pescuit a avut drept consecinta proiectarea unor materiale speciale (gen Hypron) care au dus la construirea unor lansete super-rezistente. Dotate cu inele speciale, aceste lansete nu sint pe buzunarul fiecaruia dar sint totodata cele mai cautate pe piata articolelor sportive.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont