Găseşte o piaţă locală şi vorbeşte cu fermierii şi ţăranii care îşi vând produsele. Întreabă dacă au preţuri speciale pentru achiziţionarea de legume de sezon în cantităţi mari. Mâncarea de sezon locală şi organică este mai sănătoasă şi te ajută să dezvolţi o legătură mai strânsă cu produsele pe care le consumi, iar adeseori este şi mai ieftină. Poţi să pui la congelat ce nu mănânci pe moment, să împarţi cu altă familie sau prieteni sau să înveţi cum să conservi mâncarea acasă.
Consumaţi verdeţuri şi legume crude sau gătite cu puţină sau fără grăsime adăugată. Da, este posibil ca verdeţurile să fie gătite şi consumate fără nici un pic de grăsime!
- Încercaţi dresuri de salate fără grăsime sau cu conţinut redus de grăsime la verdeţurile şi salatele consumate.
- Gătiţi verdeţurile la aburi (înăbuşit) sau cu o cantitate mică de apă, fără grăsime.
- Adăugaţi puţină ceapă sau usturoi mărunţite.
- Folosiţi puţin suc de lămâie pentru a da gust verdeţurilor sau salatelor.
- Presăraţi deasupra mirodenii şi condimente vegetale. Acestea dau gust delicios dar nu conţin grăsimi sau calorii aproape deloc.
Poţi mânca una, două sau trei porţii de verdeturi la o masă. Dacă consumi mai mult decât o porţie la o masă, poţi opta între a consuma tipuri diferite de verdeţuri sau a servi două sau trei porţii din acelaţi tip de verdeţuri.
Dacă folosiţi o cantitate mică de grăsime, alegeţi ulei de măsline, de floarea soarelui sau margarină de consistenţă moale (la tub) în loc de carne grasă, unt, slănină sau dresuri grase.
Fructele sunt sănătoase pentru toată lumea. Fructele ne dau energie, vitamine, minerale şi fibre.
Poţi să consumi una sau două porţii de fructe la o masă. Dacă mănânci mai mult decât o porţie la o masă, alege tipuri diferite de fructe sau consumă două porţii din acelaşi fruct.
Cum ar trebui să mănânc fructele?
Poţi mânca fructele în stare crudă, sub formă de suc fără adaus de zahăr sau conservate în sirop propriu ori prin uscare.
Cumpăraţi fructe de dimensiuni mai mici.
Consumaţi de preferinţă fructele integrale în loc să beţi doar sucul lor. Pe lângă alte avantaje, vă veţi sătura mai repede.
Cumpăraţi numai sucuri de fructe care conţin 100% suc natural de fructe, fără adaus de zahăr.
Beţi sucul de fructe în cantităţi mici.
Păstraţi deserturile din fructe cu conţinut crescut de zahăr şi grăsime (prăjitura de mere, de cireşe etc.) pentru ocazii cu totul speciale.