Ciorba de burta este unul din felurile de mancare la care noi romanii ne entuziasmam urgent. Stiu ca sunt si multe persoane cand doar la auzirea acestui termen stramba din nas sa vada o lume intreaga ca mancarea unei ciorbe din stomac de vita este mult prea grosolana pentru o persoana asa de “delicata”.
Nu vreau neaparat sa comentez, pentru ca sunt constient ca exista si persoane nefitzoase, dar care pur si simplu nu agreaza gustul. Si cum gusturile nu se discuta, am sa trec direct la publicarea acestei retete. Publicam reteta originala a ciorbei de burta pentru cei si cele pentru care ciorba de burta reprezinta o delicatesa.
Durata de realizare cca. 4 h.
Compozitie (ingrediente): o jumatate de kilogram de burta de vita, o jumatate de kilogiram de morcovi, telina, si patrujel (radacina), o ceapa mare sau doua mai mici, 6 catei de usturoi, un galbenus de ou, 150 ml smantana, 250 g oase de vitel, lamaie, otet, sare si piper dupa gust.
Mod de preparare ciorba de burta:
Se taie stomacul in 2-3 parti, se spala bine, se stoarce bine. (e bine sa fie lasat in apa peste noapte, apoi sa fie clatit in doua-trei ape, aceasta indepartand mirosul).
Se pune la fiert impreuna cu oasele de vitel, iar peste aproximativ doua ore se adauga legumele si zarzavatul. Se completeaza apa pentru a se compensa evaporarea (de aici putem sa reglam cat de densa dorim sa fie ciorba). Dupa ce burta s-a inmuiat, se strecoara continutul pastrand doar supa si se adauga burta taiata in fasii inguste si de circa 3 cm lungime (anumiti bucatari recomanda o lungime mai mare, dar va deveni problematic la mancat) ;). Se adauga usturoiul maruntit, se adauga otet si sare dupa gust. Se lasa sa fiarba si sa dea in clocot de cate ori.
Aceasta este retea renumitei ciorbe de burta. Poate parea complicat la prima privire, dar in momentul in care o pregatiti veti vedea ca este relativ simpla. Va dorim pofta buna si vreau sa va reamintesc un mic secret: aveti grija ca sa curatati bine burta si sa o clatiti in mai multe ape.
Tags: ciorba ciorba de burta mancare Retete