Ai gasit anuntul visurilor tale, ti-ai programat interviul, ti-ai pus la punct mapa de prezentare si tinuta, dar acum, cand astepti in antecamera intalnirea cu marele boss, simti cum iti fuge pamantul de sub picioare si un nod ti se contureaza in gat.

Dar… nu e totul pierdut! Ai inca timp sa furi de la Student pe net toate ponturile necesare pentru reusita intalnirii ce urmeaza.

Interviul este intotdeauna un lucru ce trebuie tratat cu seriozitate. De la ce trebuie pornit? In primul rand de la faptul ca nu se mai poarta omul bun la toate, ci omul potrivit la locul potrivit. Prin urmare patronii cauta oameni cu o pregatire si un profil psihologic cat mai apropiate jobului pe care il scot la concurs. Cum vor face sa-si dea seama daca au in fata persoana potrivita, cum o vor selecta din multimea de candidati care de regula vin la preselectia unei angajari? Sa vedem!

Marcheaza din prima cu un CV eficient

Daca deja esti la faza interviului inseamna ca CV-ul tau a iscat ceva interes, urmand acum sa completezi in direct informatiile pe care le-ai dat. Sper ca n-ai facut greseala de a-ti construi un CV prea arborescent (cu detalii inutile) si… fantezist. El trebuie sa fie cat mai corect cu putinta, directionat pe cerintele postului pe care il vizezi. Lucrurile neplacute (salariu anterior prea mic, desfacerea disciplinara a contractului de munca, intreruperea activitatii din diverse motive) nu trebuie trecute cu vederea, ci precizate cat mai elegant cu putinta. La interviu vei fi intrebata despre modul in care s-au produs toate aceste lucruri – fii pregatita sa raspunzi in cunostinta de cauza, fara sa incurci datele sau sa spui altceva decat ai notat initial in CV.

Tipuri de interviuri

Nu intotdeauna angajarea presupune un singur interviu. De regula sunt cel putin doua. Importanta interviului creste cu rangul celui ce te audiaza.

– Interviul de selectie. Este, daca vrei, prima treapta a interviului de angajare. El presupune doar o intalnire cu un angajat de la departamentul de Resurse Umane pentru completarea datelor deja cunoscute din curriculum vitae, din recomandarile si din scrisoarea de intentie pe care le-ai trimis.

– Interviul de evaluare. La interviul de evaluare participa un manager si un subordonat, eventual reprezentantul de la Resurse Umane. Obiectivul interviului este acela de a aprecia direct capacitatea intervievatului, de a-l testa prin diverse intrebari, de a cere lamuriri suplimentare. La randul tau, in aceasta etapa trebuie sa ceri amanunte cu privire la activitatea companiei, la fisa postului si conditiile de lucru. Asigura-te ca asteptarile tale coincid cu ceea ce ofera ei, nu lasa lucrurile nelamurite.

– Interviul de negociere. Acesta este deja o etapa de finalizare a intelegerii cu noii patroni. El poate avea loc independent, dar si pe finalul interviului propriu-zis, daca ai convins din prima si ei iti fac direct o oferta. Nu accepta inainte de a-ti fi clare toate conditiile.

Aceasta ar fi o descriere in mare a interviurilor. Sa vedem insa ce detalii se pot ascunde in spatele unor asemenea intalniri de gradul III.

Secretele testelor-capcana

Din categoria testelor anuntate fac parte testele profesionale sau de perspicacitate, orale ori scrise, cu raspunsuri standard sau libere. Testele situationale pe diverse teme sunt nu numai cele mai la moda, dar si cele mai eficiente. Ele pot fi anuntate sau, la fel de bine, mascate (un dialog aparent amical si fara legatura cu subiectul, care iti testeaza intuitia, memoria, viteza de reactie si chiar cultura generala). O categorie de teste aparent hilare, dar foarte uzitate, sunt cele cu desene. Simple si eficiente, pentru ca sunt o proiectie a personalitatii intervievatului. Daca te prinzi si stii sa le fentezi e OK; daca nu, tine minte ca indiferent de situatie trebuie sa predomine claritatea si echilibrul (de ex. la obisnuitele teste prin care se cere desenarea unui copac sau a unei case este important ca ele sa fie bine pozitionate – radacini / temelie puternice(a), simetrie.) Indirect, ele incearca sa verifice gradul de adaptabilitate, irascibilitate, capacitatea de a conduce, aptitudinile pe care le ai.

Intreaba-ma orice…

Fii pregatita sa raspunzi la diverse tipuri de intrebari, nu te lasa luata prin surprindere.

– Intrebari deschise, generale – prin care ti se da ocazia sa vorbesti liber, in limita de continut si timp pe care o consideri necesara. Este un mod in care se pot evalua gradul de cultura, tipologii de atitudine, trasaturi de personalitate si caracter.

– Intrebari inchise, strict directionate – sunt cele care solicita raspunsuri de genul DA / NU sau alte formulari foarte scurte si la obiect. Incearca sa indeplinesti aceste cerinte, dar completeaza cu nuantarile necesare, fara sa dai insa detalii care nu au legatura cu subiectul discutat.

– Intrebari cu deschidere pe o anumita tema – prin care se incearca aflarea modului in care gandesti, opinia ta cu privire la o anume problema, modul in care o structurezi si o expui.

– Intrebari de verificare – de obicei folosite pentru a obtine o completare la un raspuns anterior sau pentru a forta un raspuns pe care l-ai ocolit mai mult sau mai putin elegant. Pot face parte din categoria intrebarilor-capcana prin care ti se verifica atat abilitatea cat si gradul de sinceritate.

– Intrebari cu raspuns sugerat – prin care, indirect, se sugereaza un anume lucru. De exemplu: „Un angajat isi termina programul numai atunci cand ii spune superiorul, nu?” Ele pot fi un mod de a te informa cu privire la un anume lucru sau la atitudinea pe care ar fi de dorit sa o ai, dar la fel de bine poate fi vorba de un mijloc de a vedea cat de mult rezisti la presiunea unei pareri impuse.

Prin urmare gandeste-ti raspunsul la cateva categorii certe de intrebari care ti se vor pune: intrebari despre personalitatea si cultura ta generala (capacitatea de a lucra in echipa, situatii dificile carora le-ai gasit o solutie, carti, filme, ziare favorite; calitati si defecte; planuri pe termen scurt si lung), intrebari despre profesie (pregatire, experienta, motivele plecarii de la jobul anterior si sperantele puse in cel la care acum candidezi). Fii gata sa spui numai ceea ce te avantajeaza, iar pentru asta incearca sa-ti faci bine temele de acasa.

Negocierea detaliilor

Nu spune DA inainte de a sti la ce!

Ti-au facut o oferta? Acum e momentul sa marchezi cat mai mult si cat mai bine. Nu da un raspuns pe loc, cere lamuriri suplimentare, propune un termen (maxim 48 de ore) in care sa le spui parerea ta finala, lasa de inteles ca mai astepti negocierea unei oferte si nu esti deloc la (inde)mana lor. Daca pana la acest moment nu ai discutat nivelul de salarizare, propune o suma, cere sa ti se faca o oferta. Fii realista in ceea ce priveste valoarea ta, dar raporteaz-o la nivelul de salarizare al firmei.

Fa o repetitie

Cu o zi inainte, cheama o persoana de incredere si regizeaza putin intalnirea. De la intrarea in birou (tinuta dreapta, capul usor inclinat, dar nu umil, privire hotarata, dar nu sfidatoare) si pana la modul de a sta pe scaun si a-ti expune mapa de prezentare (in care ai avut grija sa pui recomandari si alte documente legate de activitatea ta si care te avantajeaza). Imbraca-te asa cum ai de gand sa mergi la interviu: decent, fara machiaj strident sau accesorii inutile. Exerseza-ti vocea si elocinta direct pe scenariul „intrebare / raspuns” intr-un dialog regizat cu persoana care te ajuta la „punerea in scena”. La final cere-i sa-ti spuna ce a fost bine si ce nu.

Sus fruntea!

Siguranta de sine, mentalitatea de invingator, verticalitatea ta in fata comisiei de angajare sunt lucruri esentiale pe care nu trebuie sa le uiti sub nici o forma. Gandeste-te la ele, aprofundeaza-le, fa-le parte din tine in caz ca inca nu sunt. Ele nu trebuie sa fie afisate numai de fatada, psihicul tau trebuie antrenat in aceasta directie chiar daca, intr-adevar, dupa cateva interviuri ratate si un portofel din ce in ce mai gol e mai greu sa faci pe zmeul-zmeilor la interviu.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont