Berea este o băutură alcoolică obţinută din 4 produse naturale: drojdia de bere, malţ, hamei şi apă. Aceasta are aproximativ 5% alcool; aşa-numita bere fără alcool are între 0 şi 0,5% alcool. Temperatura de băut perfectă a berii se află între 6 şi 8 °C.
De obicei energia berii provine din grâne, dar poate să vină şi din energia cartofilor sau a mazării. Se poate spune că şi japoneza Sake se poate încadra în definiţia berii. În Rusia, berea se încadrează oficial la categoria băuturilor non-alcoolice.
Berea – parte a unei diete sanatoase
Bea o bere pe zi si sanatatea ta va avea numai de castigat, consumul de bere fiind asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Iata cateva exemplificari descoperite in timp care arata beneficiile consumului de bere pentru organism:
– acidul folic se gaseste in bere si ajuta la reducerea homocisteinelor din sange, nivelurile inferioare de homocisteina inseamna un risc mai mic de boli cardiovasculare.
– studiile efectuate in laborator au gasit elemente constitutive in bere care scad trigliceridele si LDL-colesterol.
– o bere pe zi ajuta la diminuarea timpului de coagulare a sangelui.
Alte studii efectuate au aratat ca femeile care consuma cate o bere pe zi si-au imbunatatit starea de sanatate generala. Deasemenea, berea ajuta la imbunatatirea densitatii osoase. Toate aceste beneficii ale berii isi aduc aportul atat timp cat consumi moderat si nu ai afectiuni care sa restrictioneze consumul de bere. De altfel, aceste beneficii nutritionale ale berii nu au nicio legatura cu alcoolul continut de aceasta deoarece si berea fara alcool are aceleasi efecte asupra organismului. Asadar, secretul acestei bauturi sta in ingredientele din care este fabricata si nu in continutul de alcool.
Consumul de bere in exces
Dar cum orice aliment sau bautura in exces dauneaza sanatatii, nici berea nu face exceptie de la aceasta regula.
Daca o bere pe zi este benefica pentru organism, consumul excesiv va avea efecte nefaste asupra sanatatii tale. Printre acestea se numara leziuni hepatice, boli cardiovasculare, osteoporoza, boli pancreatice, deficit de tiamina severa si unele tipuri de cancer.
Berea nu este recomandata urmatoarelor categorii de persoane:
– Gravidelor sau femeilor care alapteaza. Chiar si cantitati mici de alcool pot dauna fatului in curs de dezvoltare.
– Persoanele alcoolice sau dependente de droguri
– Persoanelor cu afectiuni hepatice, pancreatice si diabet
– Persoanelor cu guta. Guta este foarte dureroasa si este declansata de consumul de alcool.
Informatii nutritionale pentru 330 de ml:
Calorii: 153
Proteine: 1.64 g
Carbohidrati: 12.64 g
Calciu: 14 mg
Magneziu: 21 mg
Fosfor: 50 mg
Potasiu: 96 mg
Sodiu: 14 mg
Zinc: 0.04 mg
Tiamina: 0.018 mg
Riboflavina: 0.089 mg
Niacina: 1.826 mg
Acid Pantotenic: 0.146 mg
Vitamina B6: 0.164 mg
Berea ingrasa – un mit!
Un consum moderat de bere, cu sau fara alcool, nu modifica circumferinta bratului, a taliei si a soldurilor, sustin cercetatorii spanioli, care au monitorizat pe o perioada de 10 saptamani un grup mixt de voluntari, cu varste cuprinse intre 20 si 42 de ani, perioada in care toti si-au pastrat stilul de viata si alimentatia.
Cercetatorii au analizat modificarea greutatii, procentul de grasime corporala si indicele de masa corporala, ajungand la concluzia ca nu se produc modificari ale acestora.
Barbatii care au luat parte la cercetare au baut doua pahare de bere de 330 mililitri pe zi, in timp ce femeile au baut un pahar de 330 de mililitri – deci iata ca am aflat si cantitatea recomandata pentru un consum moderat de bere.
Tags: beneficii sanatate