Fobia este, de fapt, o teama irationala si obsedanta referitoare la anumite obiecte sau la anumite situatii. Fobiile pot invada oricare dintre obiectele si situatiile realitatii de care experienta individuala se leaga intr-un mod oarecare.  Ca si clasificare, in cadrul literaturii de specialitate, fobiile se regasesc in cadrul tulburarilor de afectivitate. Cel mai des intalnite „obsesii” de acest tip sunt: fobiile de locuri, de spatiu, de contacte interumane, de animale si de boli.

Cele mai ciudate fobii

Va prezentam cateva fobii de-a dreptul ciudate:

Acusticofobia

“Frica morbia de sunete, inclusive de propria voce”

Cum ar putea fi viata unui astfel de om? Traieste intr-o camera cu izolata fonic? Umbla cu dopuri in urechi? Apeleaza la chirurgie ca sa devina surd? Toate acestea par decizii drastice si chiar periculoase in viziunea unora, dar cealalalta alternativa nu e deloc promitatoare: sa traiesti fiind terifiat de sunetul inconjurator, fie ca e un mic bazait sau sunetul indepartat al unui tunet sau chiar propria voce. Si chiar daca un astfel de om isi astupa urechile cu mainile, tot nu scapa de teroare, pentru ca va auzi miscarea propriului sange.

Somnifobia

“Teama de somn”

Este vorba despre ceva indispensabil vietii: somnul. Daca omul poate sta cateva zile nemancat, luptandu-se astfel cu teama de mancare, este greu de imaginat ca un om poate fi functional atata timp fara sa se odihneasca.

Daca stai treaz prea mult timp, apar afectiuni fiziologice si ale functiilor creierului, insa un om care sufera de somnifobie este coplesit de teama de a inchide ochi si a dormi.

Pantofobia

“Frica de tot ce te inconjoara”

Un pantofob isi poate trai viata absolut normal la prima vedere, dar in realitate este urmarit in permanenta de frica teribila ca o forta malefica este prezenta peste tot.

Daca in cazul altor fobii exista o cauza care poate sau nu fi evitata, un pantofob nu poate face nimic ca sa scape de suferinta, pentru ca oriunde s-ar afla, orice ar face, fiecare aspect din viata lui, fiecare gand, fiecare obiect, fiecare relatie, interactiune, mediu inconjurator si moment din viata lui, toate poarta semnul unei forte malefice care il urmareste peste tot.

Epistemofobia (Gnosiofobia)

“Frica de cunoastere”

Frica de cunoastere? Da, intr-adevar, exista oameni care au o frica morbida de asta. Fara scoala, fara educatie, fara invatarea unor lucruri noi! Epistemofobii nu pot invata nimic, cu exceptia situatiei in care vor sa se lupte groaza de a face acest lucru, ceea ce le afecteaza capacitatea de a intelege lucrurile de bun inceput.

Ambulofobia

“Frica de a merge sau de a sta in picioare”

Un ambulofob are o frica teribila de a merge sau de a sta in picioare si sunt nevoiti sa-si traiasca viata intr-un scaun cu rotile, ca se poata deplasa dintr-un loc in altul. Nu toti apleaza insa la un astfel de mod de a se deplasa, asa ca se lupta in permanenta cu frica.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont