Ministerul Educaţiei şi Cercetării a decis reducerea cu 40-55% a bugetului Proiectelor Parteneriate, a Proiectelor de Cercetare Exploratorie şi a Proiectelor Complexe de Cercetare Exploratorie, afectând în mod direct atât masteranzii, cât şi doctoranzii şi tinerii cercetători.

Organizaţia de Tineret şi Studenţi Forţa Civică Bucureşti atrage atenţia asupra efectelor majore pe care le crează această decizie nejustificată. În primul rând, mulţi dintre cei implicaţi direct sunt în pericolul de a deveni şomeri şi mai ales sunt în incapacitatea de a-şi finaliza studiile postuniversitare. În al doilea rând, peste 300 de proiecte de cercetare sunt ca şi compromise.

Mai mult, la baza acestei decizii nu a existat nicio înştiinţare prealabilă, cercetătorii au fost anunţaţi doar că Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCSI), din subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, reduce bugetul. Acest lucru dovedeşte încă o dată faptul că Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu are niciun respect faţă de masteranzi, doctoranzi sau faţă de tinerii implicaţi în aceste proiecte.

În comparaţie cu celelalte ţări din Uniunea Europeană care au mărit fondurile alocate pentru cercetare pe timpul crizei economice, atât România, cât şi Bulgaria au redus bugetul destinat pentru cercetare. Trebuie să ţinem cont de faptul că un specialist se formează în timp, iar în lipsa condiţiilor el pleacă. Această decizie nu face altceva decât să demonstreze faptul că interesul actualei Puteri este doar de a deveni o piaţă de desfacere şi un cumpărător de inovaţie tehnologică.

Astfel, cerem miniştrilor Mihnea Costui şi Remeus Pricopie să nu facă abatere de la rolul României în Agenda Lisabona şi Europa 2020, în care România s-a angajat să dea 2% pentru cercetare, având drept scop creşterea numărului de cercetători. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică nu face altceva decât să ignore tinerii cercetători, în loc să-i susţină şi să-i promoveze. Reamintim faptul că ambele sunt instituţii care ar trebui să le ofere sprijinul şi încrederea de care aceştia au nevoie.

Fondurile bugetare sunt absolut necesare, deoarece statul trebuie să susţină cercetarea, aceste domenii fiind o prioritate pentru economia naţională.

Prin urmare, Organizaţia de Tineret şi Studenţi Forţa Civică Bucureşti cere reorganizarea agendei Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică în această direcţie, ţinând cont şi de faptul că bugetul pentru cercetare din acest an este de 665 milioane de lei, în timp ce în anul 2012 a fost de 995 milioane de lei

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont