Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a subliniat joi, la Sinaia, la Conferinţa extraordinară de fuziune a Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ ‘Spiru Haret’ şi a Federaţiei Educaţiei Naţionale, necesitatea cultivării unui dialog constant cu sindicatele, care să conducă la decizii comune privind calea pe care trebuie să o ia sistemul de educaţie din România.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN remis joi AGERPRES, în cadrul conferinţei ministrul a semnalat importanţa rolului jucat de profesori – dascăli, universitari şi savanţi – în procesul de consolidare a ‘coloanei vertebrale a statului român’, început în perioada de dinainte de 24 ianuarie 1856 şi consfinţit atât de Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, cât şi de momentele ce au urmat până la crearea României Mari.

Reprezentantul MEN a declarat că repoziţionarea cadrelor didactice, din punct de vedere social şi profesional, este strâns legată şi de calitatea actului educaţional al cărui beneficiari sunt elevii.

În opinia sa, repoziţionarea are mai multe direcţii care trebuie gândite în comun, în acest sens un prim punct propus de ministru fiind posibilitatea organizării unui Congres naţional al profesorilor în care să se dezbată problemele actuale ale şcolii româneşti. De asemenea, ministrul Remus Pricopie a precizat că alte două componente esenţiale pentru definirea poziţiei cadrelor didactice le reprezintă traseul de formare continuă şi salarizarea şi le-a promis sindicatelor că şi aceste teme se vor afla pe agenda de lucru.

Demnitarul a subliniat importanţa dialogului şi a consensului dintre actorii implicaţi, atunci când se decid schimbări structurale în sistem, şi a susţinut că este importantă înţelegerea de către profesori a acestor schimbări.

„Ne-au trebuit o sută de ani să înţelegem ceea ce Spiru Haret a spus-o deja: poţi avea o reformă superbă, dar dacă aceasta nu este discutată, dacă ea nu este înţeleasă de profesori, adică tocmai de aceia care o aplică la catedră, atunci nu văd care este sensul acestei schimbări, iar schimbarea aşteptată nu se va produce niciodată. De aceea, e important să reintroducem instituţia dialogului în sistemul de învăţământ. Ministrul e doar un actor, el nu ia decizii de unul singur, fără să se consulte cu sindicatele, cu universitarii, cu părinţii, elevii şi studenţi”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, potrivit comunicatului de presă.

El şi-a arătat îngrijorarea pentru nivelul ridicat al ratei de părăsire timpurie a educaţiei (18-19%) în rândul tinerilor cu vârsta de 16 ani, care nu se pot integra social şi profesional, din cauza lipsei unei specializări. Potrivit demnitarului, regândirea învăţământului profesional şi tehnic este o temă de analiză în perioada mandatului său.

„De asemenea, lipsa interesului pentru formarea continuă (doar 2-3% sunt interesaţi de acest aspect) este un alt subiect major. Structura învăţământului preuniversitar şi examenul naţional de bacalaureat sunt şi ele în atenţia ministrului pentru perioada care urmează”, se arată în comunicat.

Ministrul i-a asigurat pe reprezentanţii sindicatelor că problematica pe care o ridică Educaţia este pe agenda săptămânală a Guvernului, iar dialogul cu primul ministru Victor Ponta este constant şi constructiv.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont