– pestele sau crustaceele fac parte din aperitive, nu le mai serviti inca o data ca fel principal.
– serviti ca aperitiv feluri calde sau preparate care contin maioneza, oferiti-le dupa aceea invitatilor dvs. o supa clara (consome).
– serviti ca aperitiv salate, puteti sa oferiti ca fel urmator o ciorba dreasa.
– serviti o masa compusa din 4-5 feluri, alcatuiti-o din retete usoare. Nu va ghiftuiti musafirii. Dispozitia e invers proportionala cu mancarea varata-n stomac.
– doua din felurile servite sunt grele, evitati ca desert prajiturile. Inlocuiti-le cu creme si spume pe baza de fructe.
– felurile servite sunt mai usoare (peste, legume), puteti sa serviti la capitolul dulciuri si prajituri.
Despre vin
– Vinul alb trebuie servit la o temperatura de 10-14 grade C.
– Vinul rosu usor trebuie servit la o temperatura de 16 grade C.
– Vinul rosu tare se serveste la o temperatura de 18 grade C.
Vinul trebuie armonizat cu bucatele:
– Vinul alb usor insoteste salatele si antreurile.
– Vinul alb, aromat, insoteste felurile cu peste, vitelul si pasarea.
– Vinul sec insoteste rata, gasca, curcanul si felurile pe baza de oua.
– Vinul rosu usor insoteste fripturile de vitel si de pasare.
– Vinul rosu tare si sec se serveste la vanat, fripturi de vita si branza.
– Vinul dulce se serveste alaturi de prajituri.
De multe ori se intampla sa fim pusi in situatii mai putin placute atunci cand servim masa la restaurant, sau cand suntem invitati la o petrecere cu pretentii. Nu pentru ca nu am dori ca totul sa iasa bine, ci pur si simplu nu am dat niciodata prea multa importanta unor detalii absolut necesare la servirea mesei.
– atunci cand ne asezam la masa nu ne vom grabi sa desfacem servetelul din panza inainte ca toti invitatii sa se aseze la locurile lor. Servetelul se va pune intins pe genunchi, iar cand ne ridicam se aseaza neimpaturit pe masa.
– in timpul mesei, vom avea o tinuta cat se poate de potrivita: vom sta drepti, nu lipiti de masa, dar nici prea departe de ea, coatele fiind apropiate de corp, niciodata spijinite pe masa.
– nu vom vorbi cu gura plina si nici nu vom mesteca mancarea cu gura deschisa
nu trebuie sa gesticulam prea mult si sa vorbim foarte tare