Studenţii bulgari din Marea Britanie au început să strângă bani pentru a da în judecată guvernul din Londra pentru politica sa discriminatorie, scrie marţi cotidianul sofiot Trud.

Uniţi pe reţeaua de socializare Facebook în grupul ‘For equal student rights for Bulgarian and Romanian Students in UK’, tinerii din cele două ţări intenţionează să acţioneze în justiţie pentru a-şi apăra drepturile.

Studenţii români şi bulgari sunt nevoiţi să aştepte între 6 şi 9 luni înainte de a primi dreptul de a lucra până la 20 de ore pe săptămână în Marea Britanie. În timpul în care ei aşteaptă să primească permisul de muncă, rămân fără paşaport sau buletin de identitate. În acelaşi timp, colegii lor din celelalte 25 de state membre ale UE nu au restricţii în ceea ce priveşte dreptul la angajare, iar cei din ţările care nu fac parte din UE primesc acest drept odată cu primirea vizei pentru studii. Prin urmare, studenţii din România şi Bulgaria sunt singurii din cele 193 de state din lume care nu primesc dreptul de a lucra în Regatul Unit din momentul începerii studiilor lor.

Studenţii bulgari şi români s-au adresat servicului Your Europe Advice de la Bruxelles şi au fost sfătuiţi să depună o plângere la Comisia Europeană prin care să reclame că sunt discriminaţi de guvernul britanic, afirmă Filip Anghelov, unul dintre iniţiatorii petiţiei semnate de peste 3.700 de studenţi bulgari şi români.

Pe scurt, Marea Britanie încalcă permanent obligaţiile pe care le are ca stat membru al UE, afirmă avocata bulgară Galina Kostadinova, care lucrează la Your Europe Advice. Kostadinova aduce aminte că dreptul la libera circulaţie este un drept fundamental în UE care a fost reconfirmat în iunie 2012 de Curtea Europeană de Justiţie, în legătură cu cazul restricţiilor pentru lucrătorii bulgari şi români impuse de Austria.

Ambasadorul bulgar la Londra, Konstantin Dimitrov, afirmă că subiectul a fost abordat în repetate rânduri de preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, premierul Boiko Borisov şi miniştrii din cabinetul său în întrevederile avute cu reprezentanţii Marii Britanii. Potrivit unor surse citate de ziarul Trud, guvernul britanic a răspuns oficial printr-un document semnat de premierul David Cameron în care se afirmă că unul dintre motivele pentru accesul întârziat al studenţilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie este capacitatea administrativă insuficientă din această ţară.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont