În chimie, alcool este orice compus organic hidroxilici cu grupă funcţională hidroxil (-OH) care este legata de un atom de corbon saturat, in starea de hibridizare sp³. Grupa hidroxil poate fi legata de o catena saturata, din partea saturata a catenei unei alchene, sau de catena laterala a unei hidrocarburi aromatice. Formula generală pentru un alcool simplu, aciclic, este CnH2n+1OH.

În limbajul curent, termenul de alcool se referă aproape întotdeauna la etanol, cunoscut şi ca alcool de cereale, şi deseori la orice băutură care conţine etanol (vezi băutură alcoolică). Acest sens stă la baza termenului de alcoolism (dependenţă de alcool). Reţinerea de a nu consuma alccol (abstinenţă), iar legea din SUA din anii 1900 de interzicere a consumului de alcool (prohibiţie). Ca medicament, etanolul este cunoscut ca având un efect depresiv, care scade acuitatea reflexelor sistemului nervos central. Alte forme de alcool sunt de obicei denumite cu un adjectiv de rigoare, precum alcool izopropilic sau prin sufixul -ol, ca în izopropanol.

Cuvântul datează din secolul XVI, când a fost folosit pentru se denumi orice substanţă la care se ajungea prin sublimare. Acesta derivă din termenul latin medieval alcool („pudră de stibiu”), originar din arabă al-kuḥūl (الكحول), care este de asemenea sursa termenului kohl şi legat de rădăcina k-ḥ-l, atestată în cuvântul arab pentru machiaj.

Cuvântul „alcool” provine aproape sigur din limba arabă (prefixul „al-” fiind articolul hotărât arabic); în orice caz, originea precisă este nesigură. A fost introdus în Europa, împreună cu arta distilării şi cu substanţa însăşi, în aproximativ secolul XII de către diferiţi autori europeni care traduceau şi popularizau descoperirile alchimiştilor islamici.

O teorie populară, găsită în multe dicţionare, este că provine din الكحل = ALKHL = al-kuhul, la început acesta fiind numele unei pudre foarte fine de sulfură de stibiu Sb2S3 folosită ca antiseptic şi machiaj pentru ochi. Pudra este preparată prin sublimarea unui mineral natural, stibnit, într-un vas închis. Conform acestei teorii, înţelesul cuvântului alkuhul ar fi fost extins mai întâi pentru substanţele distilate în general, iar apoi restrâns doar pentru etanol. Această etimologie circulă în Anglia cel puţin din 1672 (DEO).

Oricum, această derivare nu este întru totul acceptată, deoarece cuvântul arabic curent pentru alcool, الكحول = ALKHWL = al???, nu derivă din al-kuhul. Coranul, în versetele 37:47, foloseşte cuvântul الغول = ALGhWL = al-ghawl — însemnând „spirit” („fiinţă spirituală”) sau „demon” — cu sensul de „lucrul care dă vinului tăria”. Cuvântul al-ghawl a dus la apariţia cuvântului englez „ghoul” (creatură imaginară care mănâncă persoane moarte; vampir), şi numele stelei Algol.

Conform unei a doua teorii, etimologia populară şi scrierea cuvântului „alcool” nu ar fi apărut datorită generalizării cuvântului ALKHL, ci confuziei alchimiştilor şi autorilor occidentali a cuvintelor ALKHL şi ALGhWL, care au fost într-adevăr traduse în multe feluri greşit.

Etanolul a fost consumat de oameni încă din preistorie sub forma băuturilor alcoolice, pentru o varietate de motive: igienice, alimentare, medicinale, religioase, distractive. Deşi consumul rar de etanol în cantităţi mici nu are efecte negative, ci dimpotrivă, dozele mai mari duc la starea numită „ebrietate” sau intoxicare şi, depinzând de doză şi de regularitatea consumului, poate cauza probleme respiratorii acute sau decesul, iar ingestia cronică are repercusiuni medicale grave.

Alţi alcooli sunt mult mai otrăvitori decât etanolul, în mare parte pentru că durează mai mult până să fie metabolizaţi, iar nu de puţine ori metabolismul lor duce la apariţia unor substanţe mai toxice. Metanolul, sau alcoolul de lemn, de exemplu, este oxidat de enzime în ficat şi duce la crearea formaldehidei, care poate cauza orbirea sau moartea.

Un tratament eficient pentru prevenirea toxicităţii cu formaldehidă după ingestia de metanol este administrarea de etanol. Aceasta va preveni transformarea metanolului în formaldehidă, iar formaldehida existentă va fi covertită în acid formic şi eliminată prin excreţie înainte de a provoca vreun rău.


http://ro.wikipedia.org/
Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont