Cancerul (denumirea științifică: neoplasm malign) este o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolată a unui grup de celule, care au capacitatea de a invada alte țesuturi din organism, fie prin creștere directă în țesuturi adiacente (invazie) sau prin migrația celulelor spre locuri mai îndepărtate în organism (metastază). Diviziunea și înmulțirea necontrolată a celulelor este declanșată de anomalii ale ADN-ului celulelor canceroase.
Aceste anomalii apar ca o consecință a integrării unor virusuri în genomul celular sau a mutațiilor genelor care controlează înmulțirea acestor celule. Una sau, frecvent, mai multe astfel de mutații pot duce la diviziunea și înmulțirea necontrolată a celulelor, în unele cazuri cu formarea unei tumori maligne. Tumorile maligne sunt acele tumori care au capacitatea de a invada alte țesuturi, fie din vecinătate (prin invazie tumorală), fie la distanță (prin metastaze tumorale).
Simptomatologie Cancer
Simptomele bolii depind de țesutul afectat sau de localizarea tumorii primare și de mărimea acesteia, de stadiul bolii și de prezența sau absența metastazelor, dar exista si unele simptome sugestive pentru cancer, indiferent de localizare.
Diagnostic Cancer
Metodele de diagnostic pentru diagnosticul tumorilor – fie ele canceroase sau nu- sunt în special imagistice (ecografia, tomografia, RMN, etc), dar pentru un diagnostic corect este necesară examinarea anatomo-patologică a țesutului afectat, examenul microscopic confirmând și precizând natura cancerului. Fragmentele de țesut pentru analiză se pot obține prin biopsie sau prin intervenție chirurgicală deschisă sau laparoscopică, în cazul tumorilor solide, ,prin puncție în cazul țesuturilor moi de pot fi aspirate în seringă(de exemplu prin puncție medulară, în cazul leucemiilor) sau prin puncție-biopsie cu ace speciale tăietoare cum este cazul biopsiei hepatice efectuată pentru diagnosticul cancerului hepatic).
Tratament
Cancerele sunt cauzate de expunerea la virusuri, la substante naturale sau chimice, la radiatii. Aceasta are ca efect inducerea de mutatii sau de exprimari neadecvate ale diferitelor gene numite oncogene, implicate in proliferarea celulelor, in diferentierea lor si in reglarea acestor fenomene. Oncogenele se afla in mod normal sub controlul genelor inhibitoare, antioncogenele, care pot fi pierdute sau pot suferi ele insele o mutatie sub actunea agentilor mai sus enumerati, functia lor fiind in acest caz redusa. Dar aceste antioncogene pot lipsi in mod ereditar, ceea ce explica, in parte, existenta predispozitiilor familiale la cancere.
Cancer la gat neoperat
Se face un macerat din: 300 g usturoi pisat, 500 g radacina rasa de tataneasa proaspata, 50 g sanziene galbene maruntite, 50 g propolis solid maruntit intr-un litru de alcool de 75°. Se lasa la macerat 10 zile. Se stre coara si se ia cate o lingurita de tinctura plus o lingurita de miere de 3 ori/zi. Se va inghiti foarte incet, pentru a „spala“ cat mai bine gatul.
Cancer bucal
Se culeg mladite de soc de 2-3 cm diametru de pe care se desprinde coaja.
Cojile de soc se pun intr-o oala cu 4 litri de apa astfel incat sa fie putin acoperite si se fierb la foc potrivit pana ramane un litru de lichid.
Se lasa la racit cu coji cu tot, dupa care se strecoara. Lichidul se pune din nou la fiert cu 250 ml ulei rafinat de floarea – soarelui, 3 linguri de miere si ceara curata cat un ou. Se fierbe totul pana scade la jumatate, apoi se raceste, se strecoara prin tifon si crema astfel obtinuta se pastreaza in cutii de plastic la frigider. Se unge zona afectata de 2-3 ori/zi.
Cancer, boli de inima, diabet, artrita, scleroza multipla, boli de piele, alergii, stari inflamatorii
Ulei de seminte de in: 7 linguri/zi ca terapie timp de 21 de zile si doza de intretinere:1-2 linguri/zi.
Cancer esofagian
– se fierbe timp de o ora un litru de otet de mere cu 300 gr coaja de dud, maruntita bine. Dupa racire, se strecoara lichidul si se indulceste cu 200 gr miere. Se beau zilnic cate 50 ml, o data sau in cateva reprize.
– se fierb 60 gr frunze de garoafe intr-un litru de apa timp de 15 minute, se adauga 1/2 lingurita de rostopasca si se ia vasul de pe foc, apoi se infuzeaza 10 minute. Se beau doua cani pe zi.
Cancer gastric
Suc proaspat de cartofi, jumatate de pahar de 4 ori/zi, timp de o luna.
Tratamentul cancerului cu petrol distilat
Petrolul trebuie sa fie distilat intre 100-150°. Se verifica daca este bun astfel: se pune in palma si se freaca bine palmele; daca pielea ramane alba, inseamna ca este bun.
Se consuma cate o lingura de petrol distilat dimineata si seara pe stomacul gol cu 1/2 ora inainte de masa. In acea jumatate de ora pana ce se poate manca, bolnavul trebuie sa se intoarca de cateva ori (din 10 in 10 minute) alternativ pe partea stanga si pe partea dreapta pentru ca petrolul sa poata patrunde in curburile si pliurile gastrice.
Tratamentul dureaza 4 saptamani.
Tumora, nodul, furuncul
Se iau 2 linguri de tamaie (smirna) de calitate foarte buna, se piseaza foarte fin; 2 linguri de ceara de albine (curata), se dau pe razatoare.
Se amesteca bine cele 2 ingrediente si se adauga 6 linguri de ulei de masline. Se pun la fiert in bain-marie pana ce devin lichide. Se ia de pe foc compozitia si se amesteca cu o spatula de lemn pana ce se raceste. Trebuie sa aiba consistenta unei creme de fata. Daca iese prea tare se mai pune pe foc si se mai adauga ulei de masline.
Se pune un strat gros din acest amestec (aproximativ 5 mm) pe locul afectat, se acopera cu un tifon prins pe margine cu un leucoplast.
Nu se umbla la acest pansament 24-48 de ore. Se indeparteaza, se arunca, se face pauza 2 zile.
Se repeta pana cand tumora (nodulul, furunculul) dispare.
Metastaza la plamani
Se amesteca urmatoarele: 500 gr unt de casa, 500 gr untura proaspata de casa (nesarata), 500 gr lamai cu coaja cu tot tocate marunt, 500 gr miere poliflora, 400 gr cafea macinata. Din acest amestec se ia cate o lingura cu 30 minute inaintea meselor principale.
Preparatul se pastreaza la rece.
Cancer bronho-pulmonar
– se bea suc de usturoi de 2-3 ori/zi, cate 10-30 ml inainte de masa
– se beau 3 cani de ceai/zi de lemn dulce (infuzie din 9 gr de radacina de lemn dulce la 200 ml apa)
Tumori cerebrale
Tratament cu spanz:
Se fierb 2 litri de apa timp de 1/2 ora. Din apa fiarta se masoara 1/4 litri in care se pun 7 lingurite cu varf cu spanz pisat si se mai fierb 5 minute. Se lasa la racit, apoi se strecoara prin tifon. Sticla se tine la frigider. In prima zi se ia cate o lingurita dimineata, la pranz si seara, dupa mese. A doua zi se iau cate 2 lingurite dimineata, la pranz si seara, dupa mese; a treia zi se iau cate 3 lingurite, etc. Doza zilnica se mareste cu o lingurita pe zi, pana ce se ajunge la 20 lingurite dimineata , 20 la pranz si 20 seara. Se face o pauza de 10 zile, dupa care se repeta trata mentul. Daca nu ajunge cantitatea preparata intial, se mai face o portie.
Atentie! Spanzul are un grad mare de toxicitate. Daca apar dureri de cap, tratamentul se întrerupe. Se poate relua dupa o pauza de 14 zile.