Excrescenţă sau umflătură care creşte rapid, infiltrează ţesuturile învecinate, se răspândeşte pe calea vaselor limfatice sau sangvine, producând tumori secundare sau metastatice: poate recidiva după operaţie, iar ne tratată duce la moarte. Poate porni din orice organ dar în special din stomac, bronhii, uter, mamelă, piele, ganglioni. Se recunoaşte după forma neregulată, cu aspect de conopidă, deseori ulcerată, de culoare albicioasă, dură, sângerând uşor.
Reprezintă a doua cauză de mortalitate după bolile cardio-vasculare. Apare în special după 40 de ani fiind rară în copilărie şi tinereţe. Se datoreşte celulelor transformate în celule bolnave canceroase, datorită unor mutaţii produse de factorii cancerigeni sau carciogeni. După ţesutul de origine tumorile maligne se clasifică în carcinoame sau epitelioame (plecate din ţesutul epitelial), sarcoame (plecate din ţesut conjunctiv), tumori nervoase (din ţesut nervos), tumori melanice (din pete pigmentare) teratoame sau disembrioame (din resturi de celule embrionare).
Succesul tratamentului acestora constă în recunoaşterea lor cât mai timpurie, înainte de apariţia metastazelor, când tratamentul poate fi aplicat mult mai uşor şi cu şanse mai mari.
Tumorile gastrice cea mai frecventă formă de cancer produce dureri ale stomacului care se deosebesc de cele de ulcere, deoarece nu sunt ritmate de alimente ci au un caracter neregulat şi progresiv. Este însoţit de slăbire în greutate şi forţă fizică, pierderea poftei de mâncare (în special pentru carne), uneori greţuri şi vărsături cu aspect de drojdie de cafea. Tratamentul îl găsiţi la cancerul gastric.
Se consumă zilnic măr cu coajă şi sâmburi. De asemenea se va consuma zilnic câte 7 sâmburi de caise după ce au fost sparţi şi curăţiţi. Aceştia conţin vitamina B15.
Se opăreşte o lingură de lemn dulce bine mărunţită la 500 ml apă fierbinte şi se fierbe apoi timp de 10 minute. Se lasă 30 minute acoperit. Se strecoară. Se ia câte 50 ml de mai multe ori pe zi sau doar înainte de mesele principale cu 30 minute. Se face acest lucru timp de 30 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi se poate relua.
Se mai poate pune şi cataplasmă cu plante fierte apoi mărunţite aplicate cât mai fierbinţi. Se indică coada calului, soc, flori de fân, paie de ovăz, etc.
Se fac cataplasme cu mămăliguţă fierbinte pe care se pune tămâie bine mărunţită în fiecare seară timp de 10 seri la rând apoi pauză de 7 zile şi se mai poate apoi repeta.
Se consumă zilnic ulei de măsline presat la rece câte 1 lingură seara şi una dimineaţa la trezire. Se face acest lucru cel puţin 10 zile la rând. În rest se va face tratamentul de la celelalte afecţiuni canceroase cu:
-Cura de dezintoxicare.
-Apiterapie.
-Plantele medicinale.
-Minerale.
-Vitamine.
-Întărirea imunităţii.
-Autosugestie.
-Argila.