Be part of Student pe net


Retete si preparate ce nu necesita gatire la aragaz sau plita (fara foc)

Castraveti cu maioneza

Ingrediente: 3 castraveti murati, 1 morcov, 1 felie de telina, 1 ceapa mare de apa, 1 legatura de verdeturi, 1 gogoar, 10 masline negre, 2 linguri de tarata, 1/2 lingurita pulbere de plante aromatice si condimentare, 1/2 lingurita,pulbere de alge, 250 g maioneza cu galbenusuri (vezi reteta 27).

Castraveti se taie felioare, morcovul si telina se dau pe razatoare, ceapa se taie marunt. Se amesteca aceste produse, la care se adauga pulberile, tarata, iar deasupra se toarna maioneza. Se decoreaza cu verdeturi, felioare de gogosari si jumatati de masline negre desarate.

Dovlecei cu sos de rosii

Ingrediente: 400 g dovlecei în floare, 1/2 kg rosii, 150 g smantana, 2-3 linguri cremogen, 2 linguri tarata, 2 legaturi verdeturi, 1 felie de sfecla rosie, 1 morcov, 1 lingurita de plante aromatice si condimntare, 1/2 lingurita de alge.

Dovleceii bine spalati, stersi, se dau pe razatoare cu tot cu coaja sau se taie felioare cat mai subtiri, se amesteca cu tarata, pulberile si sosul de rosii care se prepara dupa cum urmeaza: rosiile bine coapte (dar nu trecute din copt), se taie marunt, se trec prin ciur, se amesteca cu cremogenul si smantana. Deasupra se presara verdeturile taiate marunt, iar pe marginea platoului se pun intercalate movilite mici de sfecla rosie (care a fost data prin razatoare) si felioare subtiri de, morcovi.

Sarmalute cu nuci

Ingrediente: 20 frunze de varza mrata, 15-20 nuci, 1 ceapa mare de apa, 4 legaturi verdeturi, 150 g unt, 1/2 lingurita pulbere de plante aromatice si condimetare, 1/2 lingurita
pulbere de alge, 2 linguri ulei, 2 linguri tarata.

Miezul de nuca se taie felioare, se amesteca cu ceapa si 1 legatura de verdeturi taiate marunt, cu pulberile si tarata, apoi se încorporeaza cu untul care a fost frecat spuma. Frunzele de varza se scurg bine în maini (nici într-un caz nu se spala si nici nu se tin în apa), li se scoate nervura principala, se taie în bucati potrivite si se învelesc sarmalutele care se aseaza pe un postament de varza murata taiata fideluta amestecata cu 1 ceapa taiata marunt împreuna cu doua legaturi de verdeturi si un morcov ras. Peste sarmale se presara 1 legatura de verdeturi si se stropesc cu ulei care le da un aspect atragator.

 Sarmalute cu ciuperci
Se prepara întocmai ca la reteta precedenta numai ca nucile se înlocuiesc cu ciuperci de cultura (250 g) alese numai mici si mijiocii, bine spalate, tocate marunt, stropite cu putin suc de catina sau de lamaie, lasate 2 ore în repaus si apoi învelite în frunze foarte fragede de tataneasa sau spanac.

Supa de cartofi cu mere si telina

Ingrediente: 1 1/2 litri suc de tarata, (vezi reteta 165), 2 cartofi, 3 mere, 1 telina, 1 legatura frunze fragede de telina si morcovi, 4-5 linguri de ulei,1/2 lingurita pulbere de plante aromatice si condimentare, 1/2 lingurita pulbere de alge, 2 galbenusuri crude, 1 lingura pasta de catina (vezi reteta 77).

Cartofii se spala bine cu o periuta, la fel si telina. Cartofii si merele se dau prin razatoare cu tot cu coaja. Telina se curata (coaja se pune la suc vezi reteta 234), apoi se da prin razatoare. Toate trei produsele se pun în sucul din castron în care se mai adauga:pulberile si uleiul bine frecat cu pasta de catina si galbenusurile. Deasupra, se pune verdeata taiata marunt.

Chiftelute de telina cu mere

Ingrediente: 250 g telina, 250 g mere, 1 ceapa mare de apa, tarata, 1 lingura de cremogen (vezi reteta 83), 2 legaturi de verdeturi, 1/2 lingurita de plante aromatice si condimentare, 1/2 lingurita de alge, 5-6 foi de salata verde.

Telina bine spalata se curata (coaja se pune la suc-vezi reteta-234), se da pe razatoarea de sticla, totodata se dau si merele cu tot cu coaja. Se amesteca ambele produse, în care se adauga o legatura de verdeturi si ceapa taiata marunt, pulberile, untul frecat spuma, apoi tarata cat cuprinde pana se obtine o compozitie îngrosata din care se formeaza chiftelutele. Se pun pe farfurie, pe frunze de salata iar peste ele se presara 1 legatura de verdeturi taiate marunt.

Tort de iarna cu germeni de grau

Ingrediente pentru foi: 500 g germeni de grau (vezi reteta 85), tarata, 200 g unt, miere, coaja rasa de la o lamaie si sucul ei, 1/2 lingurita de pulbere de alge, 1 felie de sfecla rosie, 1 lingurita tinctura de propolis (vezi reteta 87), 2 linguri de rom.

Crema pentru umplut: 150 g crupe din germeni de soia (vezi reteta 86), 250 g pastarnac ras, 150 g unt, coaja rasa de la o portocala, 1 lingura pasta de catina (vezi reteta 77), miere, 1 lingura de esenta de rom, tarata, 600 g frisca pentru îmbracat tortul, 2 linguri seminte de mac.

Germenii de grau se pregatesc ca la nr. 85, apoi se amesteca cu sfecla data pe razatoarea de sticla, untul frecat spuma, pulberile, tinctura, romul, putina miere (nu este necesar prea îndulcit) si tarata cat cuprinde pentru a se obtine o compozitie mai îngrosata, care se împarte în doua parti egale. Una se aseaza pe tartiera, se taseaza cat mai egal cu lama cutitului înmuiata în apa din cand în cand, apoi se aseaza compozitia deschisa la culoare, ce se presara din soia germinata (vezi reteta 86) care se amesteca cu tarata cat cuprinde (dupa ce a fost trecuta prin masina de rasnit nuci), cu pastarnacul ras fin, putina miere, coaja de portocala rasa, pasta de catina si esenta de rom. Se aseaza apoi compozitia cu germeni de grau, iar pe margini se îmbraca în frisca, peste care se presara semintele de mac.
Se tine la frigider 3 ore, apoi se taie în forma de raze (ca orice tort).

Suc de catina alb

Catina, supranumita „gerovital natural ” este un fruct de culoare portocalie cand este bine copt. Perioada optima de recoltare este între 20 august si 20 septembrie. Sucul obtinut prin strivirea boabelor se pune în sticle de culoare închisa, deasupra se toarna alcool de un deget, se închid ermetic si se pastreaza la rece ferite de lumina. Se utilizeaza în „bucataria fara foc” atat la prepararea unor mancaruri, ciorbe, salate, sosuri, înghetate, etc, cat si ca adaos la sucuri în tratamentul diferitelor maladii. Sucul de catina este bogat în vitamine, enzime,substante minerale. Nu este indicat sa se consume produse în a caror componenta este catina dupa ora 14, deoarece aceasta este si un puternic excitant.

Suc de macese

Din macese se poate obtine un suc procedandu-se astfel: 100 g macese bine coapte se spala si se zdrobesc într-un vas de lemn tot cu un pisalog de lemn pentru a nu distruge vitamina C. Se lasa la macerat la temperatura camerei timp de 12 ore, se strecoara prin panza deasa, iar la sucul rezultat se adauga 140 g miere. Se completeaza pana la 1 litru cu apa. Se pastreaza la rece sau se
consuma imediat. Sucul rezultat este un puternic vitaminizant.

Compot din fructe exotice

Ingrediente: 2 portocale, 1 lamaie, 3 banane, 3 mandarine, 3-4 linguri de rom, 1 lingurita tinctura de muguri de plop negru, 600 ml de suc de fructe indigene (vezi reteta 235), cateva frunzulite de salvie si petale rosii de trandafiri.

Se curata fructele de coaja (care se pun la suc (vezi reteta 235), portocalele si mandarinele se desfac in felii, lamaia se taie felioare cat se poate de subtiri, iar bananele ceva mai grosute. Se pun în compotiera, se toarna peste ele romul, tinctura si sucul indulcit.
Deasupra se presara salvia si trandafirul taiat fideluta.


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Retete ,

Descopera articole interesante din alte categorii:

Comentarii si pareri

Urmariti-ne pe Facebook

Despre Student pe net

Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri, experiente. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Enjoy Student pe net

Ce vrei sa citesti azi?

Close
Sari la bara de unelte