Pasaportul face dovada identitatii si cetateniei titularului si ii da dreptul de a iesi si de a intra in tara prin oricare dintre punctele de trecere a frontierei deschise traficului international de calatori in strainatate.

– paşaport electronic simplu cu valabilitate 5 ani = 280,00 lei
(258,00 lei costul paşaportului + 22,00 lei taxă pentru serviciul prestat);

– paşaport simplu electronic cu valabilitate 3 ani (minori sub 12 ani) = 256,00 lei
(234,00 lei costul paşaportului + 22,00 lei taxă pentru serviciul prestat);

– paşaport simplu temporar cu valabilitate 12 luni = 218,00 lei
(96 lei costul paşaportului + 22,00 lei taxă pentru serviciul prestat + 100 lei tarif suplimentar de urgenţă).

Paşaportul simplu electronic se eliberează conform legii în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare (în prezent termenul este redus la 10 zile lucrătoare). Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 12 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.

Paşaportul simplu temporar are valabilitatea de 12 luni şi se eliberează conform legii în termen de cel mult 3 zile lucrătoare (în prezent termenul este redus la 2 ore)

Cetatenii romani au garantat dreptul la libera circulatie si, in mod corespunzator, au dreptul la eliberarea, detinerea si folosirea unui pasaport. Pasaportul da dreptul titularului la asistenta si protectie din partea misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei.

Pasaportul are o valabilitate initiala de 5 ani, care poate fi prelungita o singura data, fara a se putea depasi 10 ani de la data emiterii.

Cererile pentru eliberarea pasapoartelor simple se depun, personal, de catre solicitanti la biroul (compartimentul) de pasapoarte din cadrul la serviciului teritorial de evidenta informatizata a persoanei pe raza carora au domiciliul. In cazuri temeinic motivate, cererile pot fi depuse prin mandatar, cu procura speciala autentificata in tara de catre notarul public, iar in strainatate de misiunea diplomatica ori oficiul consular. Cererile pentru eliberarea pasapoartelor simple ori de prelungire a valabilitatii acestora se solutioneaza de catre Directia de Pasapoarte sau structurile teritoriale subordonate.

Persoana care a implinit varsta de 14 ani are dreptul la pasaport individual. Copiii cu varsta de pana la 14 ani pot fi inscrisi in pasaportul parintilor ori al reprezentantului lor legal. La cererea ambilor parinti ori a reprezentantului legal, in situatii motivate, se poate elibera pasaport individual si copiilor care nu au implinit varsta de 14 ani. Pentru minorul incredintat unuia dintre parinti prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pasaportul individual se poate elibera numai la cererea parintelui caruia minorul i-a fost incredintat.

Pasapoartele simple se elibereaza in termen de 20 de zile de la data depunerii cererii. In cazul imbolnavirii grave ori a decesului unei rude apropiate, efectuarii unui tratament medical de urgenta, citarii intr-un proces in strainatate sau in alte situatii temeinic justificate (motivate in scris), termenul de eliberare a pasaportului este de cel mult 3 zile. Taxa de urgenta se achita la depunerea actelor.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont