Ceaiul verde provine din aceeasi varietate botanica, Camellia sinensis, ca si ceaiul negru si ca si mai putin cunoscutele ceaiuri albe, galbene sau oolong.

Diferenta intre ele rezulta din modul de preparare. Ceaiul negru este supus fermentarii, uneori este chiar afumat. Gradul de fermentare al celorlalte ceaiuri mentionate scade fata de ceaiul negru. Ceaiul verde nu este fermentat deloc si sufera cele mai putine transformari, astfel incat are proprietatile terapeutice cele mai puternice.

Contine – printre altele- oligoelemente (fosfor, mangan, potasiu s.a) si vitamine (vit. A, B, C si K). Insa pentru a profita de ele ceaiul nu trebuie fiert sau oparit cu apa clocotita, ci infuzat la max. 80 de grade cca. 5 min.

Contine si teina (echivalentul cofeinei, insa mai slaba) care, spre deosebire de cofeina, stimuleaza treptat organismul si pe o perioada mai lunga. Daca exista o indicatie majora in privinta ceaiului verde, atunci ea este tocmai accea a pierderii in greutate.
Actiunile acestuia care duc la scaderea greutatii constau in urmatoarele:
– dezintoxica organismul;
– lupta contra retentiei de apa;
– reduce formarea colesterolului;
– stimuleaza ficatul si intregul sistem digestiv;
– regleaza tranzitul intestinal (previne constipatia!);
– activeaza functionarea rinichilor;
– actioneaza contra stresului (stres care nu numai ca antreneaza aberatii de consum alimentar, dar blocheaza mecanismul de slabire);
– creste consumul de energie corporal (cercetari in curs).

In vederea pierderii in greutate se pot folosi si inhibitori naturali ai poftei de mancare, amestecati in ceaiul verde (sau luati sub forma de gel si ingititi cu ceai) cum sunt: spirulina, pectina de mar, patlagina indiana. Administrati inainte de masa, micsoreaza senzatia de foame si pofta violenta de mancare. Ceaiurile verzi sunt de mai multe calitati, categoria inferioara fiind, de obicei, prezentata la pliculete. Dintr-un ceai select se pot face fara probleme 3-4 infuzii/doza. Daca se respecta temperatura apei (cca. 60-80 grade) si durata infuzarii (cca. 3-5 min.), frunzulitele ramase pe fundul cestii (a nu se strecura prin site metalice!) pot fi folosite la urmatoarea infuzie.

Pentru a profita de binefacerile ceaiului verde este de bine sa-l beti zilnic. Desi teina este mai slaba decat cofeina si se gaseste in cantitati mai reduse in ceaiurile verzi decat in cele negre, consumul excesiv de ceai verde poate duce la enervari, palpitatii si insomnii. Asa ca este indicat sa alegeti un ceai verde mai sarac in teina pentru a putea bea 6 – 7 cesti pe zi (doza optima pentru slabire). Aceasta se poate realiza cu un ceai verde de calitate buna, care poate fi infuzat de mai mai multe ori. Teina se elibereaza in procent de 80% in prima infuzie, urmatoarele avand un continut foarte scazut in teina.

Doza potrivita variaza in functie de organism si de activitatile pe care le preconizati, dar si de toleranta fiecaruia la teina. Incepeti cu 2-3 cesti /zi si mariti zilnic pana la pragul la care somnul va este afectat. Este bine sa limitati consumul seara si inainte de culcare.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont