În tradiţia populară: decoctul seminţelor era un leac obişnuit contra tusei. Contra tusei măgăreşti, se folosea decoctul seminţelor, sau ceaiul din paie şi nuci verzi.
Decoctul se mai ţinea în gură contra durerilor de dinţi. Seminţele prăjite se foloseau la oblojeli contra reumatismului. În unele părţi se fierbea într-o căldare şi când se răcoreau se introduceau mâinile sau picioarele şi se ţineau până se răcea. Decoctul se mai lua ca fortifiant, pentru întărirea plămânilor, contra diareei. Ceaiul şi scăldătorile se foloseau pentru uşurarea naşterilor. Aluat se punea pe umflături pentru a se retrage.
Compoziţie chimică: hidraţi de carbon, glucide, albumine, grăsimi, potasiu, magneziu, clor, calciu, sodiu, fosfor, fier, caroten, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E, K, PP, urme de vitamina D, un principiu similar foliculinei. Aminoacizii: alanină, arginină, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina. Carbohidraţii: sucroză, amidon, acid fitic. Acizii graşi: acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, purine (45 mg/100 g), minerale: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cobalt, cuopru, zinc, nichel, crom, molibden, fosfor, clor, fluor, iod, bor, seleniu, silicon.
Acţiune farmaceutică: are aproape acelaşi conţinut ca şi grâul, dar mai multe grăsimi nesaturate, conţine întregul complex B, este foarte important pentru hrănirea creierului este stimulent, antispasmodic, laxativ, tonic al sistemului nervos şi al uterului, analeptic, energizant, răcoritor, diuretică, hipoglicemiantă, stimulent tiroidian, rezolvă sterilitatea şi impotenţa, antiasmatic, expectorant, scade colesterolul dinsânge. Este bogat în inhibitori ai proteozei şi din această cauză sunt foarte indicate la lupta cu tumorile pe care le dizolvă în special la cancerul intestinal
Se indică în următoarele afecţiuni: afecţiuni digestive, afecţiuni hepatice, afecţiuni neurologice, afecţiuni pulmonare, afecţiuni splenice, anemie, angină, angiocolită, astenie fizică şi psihică, astm, azotemie, bronşite, cancer, colecistită, colică renală şi vezicală, contuzii în zona capului sau în regiunea gâtului, creştere (în special copii mici), coxartroză, diabet, dureri dentare, dureri intercostale, epidermofiţie, erupţii cutanate, gută, hemoptizie, hidropizie, impotenţă sexuală, inflamaţii, insomnii, insuficienţă tiroidiană, junghiuri, laringită, litiază urinară şi biliară, lumbago, naştere dificilă, nevralgii, prurit, psihastenie, psoriazis, regenerarea sângelui, reumatism, spasme musculare, spondiloze, staze, sterilitate, surmenaj, tuse, tuse convulsivă, ulcer varicos, uremie.
Preparare:
-Supă deasă cu seminţe de ovăz este meniul nordicilor şi este foarte sănătoasă aducând vindecarea în multe afecţiuni din cele de mai sus. Se recomandă chiar şi copiilor.
-Fulgii de ovăz sunt un aliment excelent la cei cu afecţiunile de mai sus. Se poate consuma şi de 3 ori pe zi. Aceştia au fosfor, calciu, magneziu şi sunt foarte uşor asimilabile.
-Se vor fierbe 50 g de ovăz timp de 30 minute apoi se consumă. Este un laxativ şi un bun diuretic.
-20 g de fulgi se pun la 250 ml apă şi se lasă de seara până dimineaţa când se consumă. Este foarte bun la afecţiunile interne din cele de mai sus inclusiv la litiaze.
-Apa de pe macerat se poate ţine în gură contra durerilor de dinţi. Se poate înghiţi apoi.
-Paiele de ovăz se mărunţesc şi apoi se fierb. O cantitate de 2 linguri se fierbe în 250 ml apă timp de 3 minute după care se strecoară. Este foarte indicat în litiaze.
-Tinctura se prepară din 50 g de seminţe care se macină, după care se va pune peste acestea 150 ml alcool alimentar de 70. Se va agita de mai multe ori pe zi. Se va ţine 15 zile după care se strecoară. Se va lua în insomnii 40 de picături la culcare, sau ca tratament se va lua câte 20 de picături de 3 ori pe zi înainte de mese.
-Suc de mlădiţe de ovăz recoltate înainte de a ajunge să dea spicul. Se va putea păstra o perioadă mai lungă dacă se va pune peste acest suc după ce se filtrează bine puţin alcool alimentar, pentru a nu se altera. Se poate consuma din acest suc cantităţi oricât de mari în funcţie de toleranţa individuală şi de afecţiunea care se tratează. Se poate de asemenea amesteca cu alte sucuri de legume sau fructe.
Se poate folosi o perioadă cât de lungă.
-Tinctura de ovăz este recomandată celor care sufere de insomnii, ea are în plus virtuţi antiasmatice