Astenia de primavara este o slabiciune fizica si psihica manifestata mai ales la varstele extreme.
Corpul are carente vitaminice si minerale importante, in special in ceea ce priveste nivelul de fier, element folosit in producerea hematiilor (hematopoieza). De la carenta de fier provine si anemia, prin scaderea oxigenului transportat de la plamani la tesuturi, cu ajutorul globulelor rosii din sange. Adauga toate acele vitamine (C, E, A, complexul B) cu rolurile lor extrem de importante si vei afla de ce organismul uman reactioneaza astfel in aceasta perioada.
Aceasta depresie pe care medicii o califica drept sezoniera este considerata uneori o stare de oboseala. Sub presiunea exigentelor vietii moderne, oamenii incearca sa ignore aceasta stare si sa se concentreze asupra altor probleme de interes major si deseori nici nu vorbesc despre ceea ce li se intimpla. Dar a trai in permanenta cu aceasta diminuare a vitalitatii, aceasta pofta de viata redusa la minimum si aceasta tristete latenta creeaza un inconfort, o boala care in fiecare an chinuie existenta anumitor oameni.
Astenia nu se preteaza unor tulburari psihiatrice grave precum sindromul maniaco-depresiv. Nu este o depresie severa, ceea ce face ca uneori sa scape diagnosticului. In plus, o persoana nu este obligatoriu sa sufere de aceasta afectiune in fiecare an, nu este o fatalitate. Evident, ea este favorizata de o depresie anterioara, de o perioada de doliu in familie, de stresul profesional sau de convalescenta dupa o boala grava. Astenia nu induce un risc suicidar, dar acest aspect nu trebuie complet eliminat din supravegherea medicala. Tocmai de aceea este necesar consultul medicului pentru mai multa siguranta.
Astenia se caracterizeaza prin slabirea generala a organismului care se traduce printr-o stare de oboseala, fapt ce poate antrena insuficiente functionale multiple. Astenia poate avea mai multe cauze si se poate prezenta sub numeroase forme in functie de care se manifesta in sfera fizica, psihica, intelectuala, sexuala. Dar rar se intimpla ca aceste aspecte sa nu fie in strinsa interdependenta unele cu altele. De aceea o diminuare a posibilitatilor fizice determina o scadere a sexualitatii sau o mica depresie psihica produce si reducerea capacitatilor intelectuale.
Depresia sezoniera
Depresia sezoniera este una dintre formele tulburarilor depresive. Este vorba despre un episod de depresie care se instaleaza toamna, la inceputul iernii sau la inceputul primaverii. Pentru a stabili diagnosticul de depresie sezoniera, ci nu alta forma depresiva, trebuie sa existe cel putin doua sezoane consecutive fara stari depresive de alta natura.
Simptomele sint asemanatoare oricarui episod depresiv: tristete permanenta, in special dimineata, pierderea interesului pentru orice activitate, iritabilitate, tulburari ale somnului, pierdere in greutate sau ingrasarea, ginduri sinucigase. In raport cu depresiile de alta natura, victimele depresiei sezoniere au mai degraba tendinta de a dormi prea mult (hipersomnie) si de a minca prea mult (bulimie). Deseori sint atrasi de dulciuri cu care incearca sa-si alunge tristetea ce-i cuprinde seara.
Depresia sezoniera trebuie sa se distinga de momentele de melancolie pe care fiecare dintre noi le simtim din cind in cind. In acest caz, simptomele depresive usoare pe care le resimtim uneori nu ne impiedica sa ne desfasuram activitatea zilnica. In schimb, victimele depresiei sezoniere sint foarte deranjate in viata de zi cu zi, in munca lor si in relatiile cu ceilalti.
Care sint cauzele si care este evolutia
Cauza exacta a depresiei sezoniere nu este cunoscuta, dar ceea ce este sigur este faptul ca aceasta afecteaza mai frecvent femeile, care reprezinta 75 la suta dintre persoanele atinse. Copiii sint foarte putin afectati, doar 2 la suta sint victime, dar incepind de la virsta de 6 ani. Uneori se remarca tulburari depresive si la alti membri ai unei familii in care o persoana sufera de depresie sezoniera.
Cine este atins de astenie
Toate segmentele de virsta ale populatiei pot fi atinse de astenie, care poate fi:
astenie fizica – este progresiva, dar se amelioreaza prin odihna, iar aparitia sa provine uneori din motive organice (regimuri, diete, consecinte postoperatorii). In acest caz, dinamismul persoanei nu este afectat.
astenie psihica – nu se remarca nici o imbunatatire a starii prin odihna, iar principalele sale simptome sint: oboseala matinala, tulburari de somn, lipsa motivatiei pentru activitati.
Cauzele cele mai frecvente sint:
la persoanele in virsta – malnutritia, boala;
la adolescenti – cresterea, alimentatia deficitara, examenele scolare, competitiile sportive;
la femei – tulburari hormonale (sarcina, menopauza), supraincarcarea sarcinilor profesionale si familiale;
la barbati sau la femeile foarte active – surmenaj, neglijarea perceptiei de oboseala, stresul, alimentatia deficita
Cum tratam astenia de primavara?
1. Remediile naturiste
Exista in comert numeroase ceaiuri din plante care te pot scapa de simptomele asteniei. Papadia, rozmarinul si macesele iti revitalizeaza organismul si ajuta la detoxifierea acestuia.
2. Alimente indicate
Primavara, specialistii recomanda un consum crescut de produse bogate in vitamine. Vitamina C este cea mai indicata. Aceasta te fereste de oboseala si iti ofera energie. Astfel, mananca multe fructe, legume si verdeturi:smochinele, spanacul, stevia,urzicile.
3. Suplimentele nutritive
In cazul in care alimentatia nu te ajuta sa scapi de astenie, poti apela la suplimentele nutritive. Acestea ajuta la refacerea organismului si te scapa de simptome.
4. Exercitiile fizice
Sunt extrem de indicate in cazul asteniei. Miscarea favorizeaza eliberarea serotoninei, hormonul fericirii, in organism. Astfel, vei avea mereu o stare de bine si vei dormi linistita.
Tags: astenia de primavara sanatate tratament astenie