De multe ori ne simtim foarte slabiti si nu stim motivul. Oboseala poate aparea din mai multe motive, deci trebuie sa descoperiti cauza mai intai si dupa asta sa tratati.
Anemia
Atunci când organismul are carenţe, nu întârzie să se manifeste. De aceea o stare de oboseală permanentă poate semnaliza o lipsă de vitamine sau minerale sau chiar o anemie acută.
Dacă starea se prelungeşte, mergi la un control de rutină şi fă-ţi analizele uzuale de sânge.
Deficitul de fier, cea mai întâlnită formă de anemie, poate fi tratat prin administrarea unor suplimente sau prin consumul de alimente bogate în fier, aşa cum sunt carnea slabă, ficatul, fasolea, cerealele.
Prea multă cafeină
Chiar dacă ţi se pare că nu ai destul de mult spor, nu abuza cu „energizarea”. Prea multă cofeină poate intoxica organismul şi îţi poate produce stări de oboseală şi lipsă de concentrare.
Încearcă să eviţi cafeina, pe cât posibil, mai ales când afară este foarte cald. Pe lângă cafea, mai conţin cafeină şi ceaiul, ciocolata sau anumite băuturi şi medicamente.
Deshidratarea
Oboseala poate fi, mai ales pe timp de vară, semnul deshidratării. Organismul elimină prin transpiraţie apa şi poate ajunge destul de des la deshidratare.
Chiar dacă nu faci efort fizic, organismul tău are nevoie de multă apă, aşadar nu uita să bei cele 8 pahare pe zi.
Bolile cardiovasculare
Specialiştii spun că dacă oboseala intervine după activităţile obişnuite înseamnă că inima ta îţi trimite semnale că ar avea nevoie de o îngrijire medicală.
Dacă simţi că oboseşti mult prea uşor în urma unor activităţi pe care înainte le efectuai fără probleme, este timpul să îţi faci un control la inimă.
Schimbarea stilului de viaţă şi tratamentele primite de la medic te vor ajuta să controlezi afecţiunea şi să recapeţi energia.