Cel mai puternic calculator din lume se numeşte Tianhe-2 şi are peste 3 milioane de procesoare.

Calculatorul Tianhe-2, dezvoltat de Universitatea Naţională pentru Tehnologia Apărării din China, este capabil să execute calcule de 33,86 petaflop pe secundă. Concret, Tianhe-2 poate executa 33.860 de mii de miliarde de calcule pe secundă.

Tianhe-2, care înseamnă „Calea Lactee-2”, este aproape de două ori mai rapid ca supercomputerul Titan, realizat în SUA, care poate să execute calcule de 17,59 petaflop pe secundă.

Astfel de supercomputere sunt folosite pentru prognoze meteo de lungă durată, în industria de apărare pentru simularea exploziilor nucleare, de exemplu, sau la proiectarea armelor şi aeronavelor.

Tianhe-2  include, în proporţie foarte mare, componente relizate în China, atât în ceea ce priveşte hardware-ul, cât şi software-ul. Cel mai rapid supercomputer din lume ruleaza o versiune specială de Linux, numită Kylin, dezvoltată de Universitatea Naţională pentru Tehnologii de Apărare, din China şi foloseşte chiar procesoare chinezeşti pentru instrumentele de management. Singurele componente americane sunt microprocesoarele Intel folosite pentru calculele matematice (e drept, acestea sunt componente-cheie, cele care permit sistemului să atingă performanţele sale excepţionale.) Dar specialiştii cred că, în viitorul apropiat, şi acestea vor fi înlocuite cu componente dezvoltate în China.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont