Rata şomajului din zona euro a atins în martie un nou nivel record, de 12,1%, faţă de 12% în februarie, evoluţie care pune presiune suplimentară pe Banca Centrală Europeană (BCE) să adopte noi măsuri de sprijinire a economiei, potrivit Bloomberg.

La nivelul UE, şomajul a rămas constant în martie, la nivelul record de 10,9% atins în februarie.

Creşterea puternică a numărului de pesoane care nu găsesc loc de muncă nu poate fi ignorată, deoarece este cea mai amplă fragmentare care are loc în Europa. Este chiar mai grav în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor, a declarat săptămâna trecută vicepreşedintele BCE Vitor Constancio.

În zona euro, numărul şomerilor a atins în martie 19,1 milioane de persoane, în timp ce în UE totalul se situează la 26,52 milioane de persoane, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, biroul de statistică al UE.

Cele mai scăzute rate de şomaj sunt înregistrate în Austria, cu 4,7%, şi Germania, cu 5,4%, iar maximul în Grecia, cu 27,2% (date din ianuarie).

Şomajul în rândul tinerilor se situa în martie la 24% în zona euro şi uşor sub acest nivel pe ansamblul celor 27 de state ale Uniunii Europene.

Analişti consultaţi de Bloomberg anticipează că BCE va reduce joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric de 0,5%.

S-a conturat deja direcţia următoarelor posibile crize din zona euro: Comisia Europeană a avertizat Slovenia şi Spania că trebuie să ia măsuri urgente de recapitalizare a băncilor, cu termen până la 29 mai, în caz contrar urmând să fie penalizate, conform noii proceduri de „sancţionare a dezechilibrelor macroeconomice” adoptate anul trecut. Italia şi Franţa au fost şi ele avertizate, însă fără ameninţarea sancţiunilor.

Oare in Romania ne merge mai bine ?

Institutul de cercetare de piaţă GfK a descoperit că românii sunt depăşiţi numai de germani şi de austrieci când vine vorba de încrederea lor în viitorul economiei propriei ţări, scrie Agerpres.

Indicatorul referitor la încrederea economică are valori pozitive în Austria şi Germania, fiind de 13,6 puncte în România, comparativ cu -43,4 în Portugalia, -61,6 în Franţa şi -36,9 în Grecia.

Raportul realizat de GfK notează că, ‘deşi creşterea economică de anul trecut a fost de numai 0,3 procente, experţi economici prezic că o creştere de 0,7% până la 1% ar urma să fie înregistrată în primul trimestru al lui 2013’ în România.

Totodată, conform aceleiaşi surse, „şomajul a scăzut destul de susţinut în cursul ultimului an”.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont