Consumul oricarui drog determina la inceput dependenta psihica, iar apoi si dependenta fizica. Datorita consumului frecvent apare o atractie de neinvins catre preparatul narcotic. Narcomania este boala societatii moderne, in care unii vor sa se linisteasca, iar altii sa se imbogateasca. Dorinta de a gasi linistea fara eforturi sufletesti este inca o cauza a aparitiei narcomaniei.

 

Motive care duc la consumul de droguri :

  • curiozitatea
    Nu inseamna ca devenii dependent doar pentru ca ai incercat, dar nu continua – utilizarea sistematica duce la dependenta, iar in cazul drogurilor puternice, prima doza poate fi fatala (heroina, cocaina, LSD, Extasy, amfetamine, fenciclidina)
  • teribilismul
    Consumul de droguri poate fi vazut ca excitant si provocatori. Unii sunt tentati sa infrunte riscurile implicate, departe de a fi impiedicati de vorbe precum “pericol”. Poti sa iesi in evidenta si in mod pozitiv, fara sa consumi droguri! Cauta alternative!
  • presiunea grupului
    Este important sa stii sa spui “NU” – asta dovedeste ca ai o personalitate puternica. Incearca sa fii tu insuti, chiar daca cei din jurul tau au alta opinie
  • probleme (in familie, scoala, cu prietenii)
    Unii tineri pot folosi droguri pentru a acoperi problemele existente (divortul parintilor, abuz sau neglijenta din partea parintilor sau a scolii). Trebuie inteles sa folosirea drogurilor rezolva doar aparent si temporar problema, ea continuand sa existe si sa se agraveze.
  • neintegrarea in colectivitate si societate
    Consumul de droguri poate fi un raspuns la singuratate, la probleme privind integrarea in colectivitate sau dispretul fata de sine. Este important sa va ajutati unii pe altii, sa treceti peste probleme fara sa recurgeti la droguri.

 

Cum te poti feri de droguri?

  • ai grija cand iti faci prieteni
  • poti avea si alte pareri decat restul grupului, fara teama ca vei fi izolat. Incearca sa judeci cu capul tau, nu te lua doar dupa opinia grupului
  • invata sa spui „NU”. Daca vrei sa dovedesti ca esti „tare”, fa-o sustinandu-ti punctul de vedere
  • vorbeste-le prietenilor despre adevaratele efecte ale consumului de droguri si fii sigur ca le-ai dat de gandit, chiar daca pe moment nu vor recunoaste
  • gandeste-te de doua ori inainte sa accepti diferite propuneri
  • „barbatia” nu sta in cantitatea de alcool consumata sau in varietatea de droguri incercate
  • parintii ar trebui anuntati imediat ce vi s-a propus sa consumati droguri sau ati fost martorul unor asemenea acte; in astfel de situatii, ajutorul politiei poate fi salvator, de aceea orice intarziere poate agrava consecintele.

 

Cum poti convinge o persoana sa nu mai consume droguri?

Recuperarea este un proces invers celui de dependenţă. Necesită mult timp şi multă hotărâre. Durata diferă în funcţie de personalitatea fiecăruia şi de modalitatea de abordare a problemei. Există câteva trăsături comune ale procesului de recuperare:
– mai întâi trebuie să recunoşti că ai o problemă şi trebuie să decizi să renunţi. Poţi face acest lucru supravegheat de un medic. Dependenţa nu poate fi “vindecată”, ea poate fi doar oprită din evoluţie cu ajutorul tău
– experţii recomandă abstinenţa totală în timpul procesului de recuperare
– trebuie să elimini toxina din corpul tău. Acesta se numeşte dezintoxicare. Aceasta se poate realiza numai cu ajutor medical.
– majoritatea persoanelor ce parcurg procesul de recuperare reuşesc să stea departe de droguri tot restul vieţii
Adolescenţii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru viaţa lor. Chiar dacă apare o recădere, poţi oricând decide să renunţi. Cere ajutorul părinţiilor, profesorilor, consilierilor şcolari. Caută un consilier specializat în dependenţa de droguri. Intră într-un grup de suport .Vei observa că mai există şi alţii care luptă să se elibereze din ghearele dependenţei şi mai presus de toate, nu renunţa. Poţi să reuşeşti!

Centre de tratament

Pentru tratarea atât a dependenţei de alcool, cât şi a celei de droguri există în Cluj-Napoca o organizaţie numită „Sf. Dimitrie” şi alte două comunităţi terapeutice în Sibiu.

În Bucureşti există cinci centre care oferă tratament dependenţilor de heroină, dintre care două aparţin Ministerului Sănătăţii şi trei Agenţiei Naţionale Antidrog.

Pentru a afla mai multe despre programele împotriva dependeţelor poţi accesa şi site-urile: www.ana.gov.ro sau www.alcohelp.ro

 

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont