Conform unui studiu recent se pare ca cei mai mulți fumători din Europa sunt românii și bulgarii, raportat la populație. În țările din sud-estul Europei se află cele mai multe persoane care fumează, în timp ce statele vestice au rate mai scăzute.

– 33% dintre romani fumeaza zilnic, in timp ce in Uniunea Europeana media este de 26%
– 17% dintre romani fumeaza ocazional, iar in UE, 5%
– 20% dintre romani s-au lasat de fumat, in UE, 22%
– 30% dintre romani n-au fumat niciodata, spre deosebire de 46% dintre europeni.

Un indicator foarte interesant, practic o masura a gradului de civilizatie, vorbeste despre separarea celor de medii, al fumatorilor de cel al nefumatorilor. Astfel, conform Eurobarometrului aparut ieri, 56% dintre romani afirma ca n-au fost expusi fumului de tigara niciodata ori au fost foarte rar. Cifra pare mare, dar nu si daca o comparam cu media Uniunii Europene, unde 81% dintre cetateni spun ca nu sunt expusi fumatorilor. Ca sa nu mai spunem ca suedezii sunt campionii menajarii nefumatorilor, 92% dintre acestia afirmand ca nu se fumeaza in preajma lor in spatii inchise.

Ne permitem o concluzie grosso modo, la acest punct: Nu prea ne interesează de cel de langa noi.

Dar cei asupra carora campaniile anti-fumat au avut cel mai mare succes sunt romanii, 61% dintre nefumatori sau fosti fumatori afirmand ca au fost convinsi de diverse campanii sa nu se apuce de fumat si respectiv sa se lase de tutun. La acest capitol, media Uniunii Europene este de doar 31%.

Mai incercam o concluzie in tuşe groase: Suntem dispusi sa invatam. Suntem deschisi la mesaje care vin din spatiul public.

Merita atentie si intrebarea: Ati cumparat vreodata tigari din alte tari ale UE pe care sa le aduceti acasa? Daca se punea si perioada dinainte de `89, probabil ca eram campioni (la jeansi, la aparate video etc.). Dar acum, preturile mici la tigari, fata de cele din alte state europene, ne plaseaza prin coada listei celor care si-au achizitionat tigari peste granita. Pe primele locuri sunt, bineinteles, irlandezii, britanicii, francezii, nemtii si finlandezii, adica locurile unde pachetul de tigari obisnuit costa intre 5 si 8 euro.

Legat de restrictiile anti-fumat, ancheta scoate in evidenta ca 84% dintre europeni sustin introducerea unor asemenea masuri ferme la locul de munca, 79%, in restaurante, iar 66%, considera ca fumatul trebuie restrictionat in baruri si cluburi.

Pentru acest studiu au fost intervievati peste 26.500 de oameni, in varsta de peste 15 ani, din statele membre ale Uniunii Europene.

Dupa cum stiti in România, peste 350 de organizaţii nonguvernamentale au iniţiat programul „Iniţiativa 2035-prima generaţie fără tutun a României”. Într-o scrisoare deschisă li se solicită Parlamentului și Guvernului adoptarea în regim de urgenţă a unor modificări legislative care să „îndepărteze orice sursă” de publicitate și promovare directă și indirectă pentru produsele din tutun. Până în prezent, ţara noastră a adoptat Legea nr. 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont