Oamenii au ieşit în stradă, joi seară, la Timişoara, Braşov, Sibiu şi Ploieşti, şi protestează faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului vizând graţierea şi modificările Codului penal. Oamenii scandează ”La închisoare, nu la guvernare”, ”Fără amnistie, la puşcărie”, ”Corupţia ucide” sau ”La închisoare, nu la guvernare”. Ei au pancarte pe care sunt desenaţi elefanţi roşii, dar şi pancarte cu mesaje precum ”Graţiere non grata” sau ”Spunem nu amnistiei şi graţierii”.

Un lider al protestatarilor a citit o petiţie pentru statul de drept adresată premierului Sorin Grindeanu, liderului PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. La rostirea numelor celor trei, oamenii au huiduit. În această petiţie, pentru care se strâng semnături, manifestanţii cer guvernanţilor să nu adopte ordonanţele vizând graţierea şi modificările Codului penal, conform Digi 24. Manifestanţii au steaguri de mari dimensiuni şi scandează „Nu vrem lege pentru infractori”, „Jos corupţia”, „DNA să vină să vă ia”, „La puşcărie, Dragnea”, „Vrem justiţie, nu corupţie”. „Jos Guvernul, jos corupţie, jos absolut orice. Ne-aţi trădat, ne-aţi luat tot, libertatea de a trăi. Nu mai avem şcoli, nu avem spitale, trebuie să mă duc cu seringa de acasă să îmi fac un vaccin. Nu avem mâncare la copii, nu avem case. (…) Nu sunt de acord (cu graţierea sau amnistia- n.r.)! Sunt de acord pentru cei care au furat să mânânce, dar pentru cei care au furat ţara, nu sunt de acord. Jos corupţia!”, a declarat unul dintre protestatari, conform Agerpres.

Ministerul Justitiei a publicat pe site proiectul ordonantei de urgenta pentru gratierea unor persoane. Potrivit proiectului de OUG, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, cu exceptia recidivistilor si a celor care au savarsit o serie de infractiuni cu violenta, infractiuni sexuale, infractiuni de coruptie (vezi lista completa mai jos sau in documentul atasat). IMPORTANT: Se gratiaza cu jumatate pedepsele aplicate celor care au implinit 60 de ani, femeilor gravide si celor care au in intretinere minori cu varsta pana la 5 ani, indiferent de infractiunea pentru care au fost condamnati. De remarcat e ca vor fi gratiate si unele pedepse cu suspendare, desi motivatia principala a gratierii e nevoia de golire a penitenciarelor.

Ministerul Justitiei a publicat astazi pe site proiectul ordonantei de urgenta pentru gratierea unor persoane. In nota de fundamentare, Ministerul Justitiei arata ca „prezenta ordonaţă de urgenţă nu se aplică persoanelor care săvârşesc infracţiuni cu violenţă, împotriva siguranței naționale, infracțiuni de corupție, împotriva persoanei, etc., în stare de recidivă”. In proiectul de OUG se arata ca „dispoziţiile prezentei ordonaţe de urgenţă se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017”.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont