Noutati in Legea Educatiei – in anul universitar 2011-2012

Noul an universitar incepe luni cu schimbari de substanta. Printre cele mai importante modificari figureaza clasificarea universitatilor, introducerea statului studentului si a Registrului Matricol, dar si noi proceduri de alegere a rectorilor.

Toate aceste noutati prevazute in noua Lege a Educatiei vin pe fondul unei reduceri masive a numarului de studenti cauzata de rezultatele bacalaureatului din acest an.

Injumatatirea efectivelor de studenti ii fac pe rectori sa se gandeasca la posibilitatea unor fuziuni care sa aduca mai multi bani si sa poata sustine un invatamant de calitate.

In noul an universitar, universitatile sunt clasificate in functie de misiunea lor specifica in universitati pana la nivel de licenta, universitati pana la nivel de master si respectiv cele mai bune pana la nivel de doctorat.

Admiterea la doctorat

O noutate a anului universitar care incepe in 3 octombrie este si admiterea la doctorat pe baza de concurs. Din acest an universitar, conducatorii de doctorat vor fi evaluati in vederea acreditarii. De asemenea, va fi aplicat si „Codul studiilor doctorale”, care ar urma sa incheie „perioada doctoratelor date pe banda rulanta”, pentru ca acestea vor fi distribuite pe baza de competitie.

Studii de masterat

Important in noul an universitar este, din punctul de vedere al universitatilor, si acreditarea domeniilor de masterat. Vor face acest tip de pregatire numai acele institutii de invatamant superior care pot face dovada pregatirii lor si, totodata, vor fi acreditate scolile doctorale.

Noul an universitar aduce in premiera si Statutul studentului, care cuprinde drepturile si obligatiile acestuia, printre care accesul la invatamant gratuit si dreptul de a cunoaste mecanismele de stabilire a taxelor de studii si a altor taxe percepute de universitate. In plus, studentii nu pot fi sanctionati sau discriminati pentru critica privata sau publica adusa argumentat institutiei de invatamant superior sau pentru exprimarea opiniei personale in acest sens, atunci cand acestia respecta prevederile legislatiei in vigoare.

Registrul Matricol Unic al Universitatilor din Romania

De asemenea, prin Legea educatiei a fost constituit Registrul Matricol Unic al Universitatilor din Romania, o baza de date electronica in care vor fi inregistrati toti studentii din universitatile de stat sau particulare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, pentru a se asigura un control riguros al diplomelor.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont