Mâncaţi bananele atunci când sunt verzi – cu cât banana este mai verde, cu atât aceasta conţine mai mult amidon rezistent, care este mai lent absorbit de organism. Astfel, veţi absorbi mai puţine calorii.
Optaţi pentru laptele organic – laptele organic conţine mai multe grăsimi omega-3 decât laptele standardizat. Acest fapt se explică prin dieta bogată în iarbă crudă a vacilor din fermele organice, în timp ce vacile din fermele nonorganice mănâncă în principal grăunţe şi proteine.
Renunţaţi la cafea latte, în favoarea cafelei obişnuite – cafeaua protejează inima contra maladiilor cardiace şi organismul contra diabetului de tipul 2. Un pahar mare de cafea latte, preparată cu lapte integral, conţine 225 de calorii – iar o cafea obişnuită, conţine doar 50 de calorii.
Porumbul dulce este mai bun la cutie – tratamentul termic, folosit pentru procesarea porumbului din conserve, creşte cantitatea de antioxidanţi din acest aliment cu până la 44%. Antioxidanţii contribuie la anihilarea radicalilor liberi din organism, care pot să distrugă celulele şi cresc riscul de apariţie a unor boli, precum maladiile cardiace şi cancerul.
Fierbeţi morcovii; evitaţi să îi preparaţi folosind aparatele cu aburi – morcovii fierţi, în comparaţie cu cei cruzi şi cei preparaţi la aburi, conţin cea mai mare concentraţie de carotenoizi – antioxidanţi pe care organismul îi foloseşte pentru a sintetiza vitamina A, importantă pentru creştere, reproducere, imunitate, sănătatea pielii, a ochilor şi a părului.
Mâncaţi cartofii după ce s-au răcit – atunci când cartofii sunt răciţi după coacere, o parte din amidonul gelatinizat este transformat într-o formă solidă şi cristalină de amidon, care nu poate fi digerat în stomac, denumit amidon rezistent. Acest amidon rezistent, ca şi fibrele, ajunge în intestinul gros, unde are un rol important în regularizarea tractului intestinal.
Nu gătiţi cu ulei de măsline – uleiul de măsline este mai puţin procesat în comparaţie cu alte uleiuri şi, din acest motiv, are un punct de fumigare mai scăzut – temperatura la care beneficiile nutriţionale sunt afectate prin fierbere. După ce uleiul a ajuns la această temperatură, compoziţia lui chimică este alterată şi produce mai mulţi radicali liberi – molecule dăunătoare care pot distruge celulele.
Fierbeţi-vă pastele cu câteva minute mai puţin decât timpul recomandat – Dacă pastele sunt fierte prea mult, indicele glicemic creşte, iar amidonul este descompus mai repede în zaharuri. Experţii recomandă să fierbeţi pastele cu 2-3 minute mai puţin decât timpul indicat de preparare.