Uleiul este folosit in majoritatea produselor pe care le consumam, dar de multe ori se face exces si ajungem sa ne imbolnavim, pentru ca nu realizam cat de importanta este folosirea lui cu moderatie.

Beneficiile uleiurilor vegetale

Uleiul de masline

Este cel mai cunoscut sortiment de ulei vegetal care poate fi consumat ca atare, fiind o componentă a dietei mediteraneene. Consumul de ulei de măsline oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, dar are efecte benefice şi pentru bolnavii care suferă de gastrită sau ulcer. Includerea uleiului de măsline în dietă poate să prevină şi apariţia cancerului de colon. Studiile au demonstrat că femeile care consumă ulei de măsline prezintă un risc mai mic de a face cancer la sân. Totodată, uleiul de măsline are efecte benefice şi în tratamentul unor forme de diabet şi ajută la menţinerea densităţii osoase, reducând riscul apariţiei osteoporozei.

Uleiul de palmier

Bogat în vitaminele A şi E, acest ulei este recomandat de nutriţionişti în diete pentru prevenirea cancerului sau a bolii Alzheimer. Pentru că nu conţine colesterol este indicat în regimul alimentar al diabeticilor şi al cardiacilor. Principalul atu al acestui ulei este rezistenţa lui la prăjit: nu se degradează în timpul prăjirii şi nu formează substanţe toxice, aşa cum se întâmplă în cazul altor sortimente.

Uleiul de porumb

Acest ulei este cel mai indicat pentru salate. Nu conţine colesterol şi sodiu, în schimb este foarte bogat în vitaminele B, C, D şi E, dar conţine şi caroten şi minerale, precum fier, mangan, aluminiu, cupru şi crom. Uleiul de porumb creşte imunitatea organismului la bolile infecţioase şi favorizează eliminarea din organism a excesului de colesterol.

Uleiul de soia

Şi uleiul de soia este recomandat pentru prepararea marinatelor şi vinegretelor. Având un nivel scăzut de acizi graşi saturaţi, uleiul de soia este indicat pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Uleiul de rapiţă

Foarte bogat în Omega 3, uleiul de rapiţă este un aliment de bază în prevenirea bolilor cardiovasculare. Specialiştii susţin că dacă acest ulei este introdus în dieta zilnică, scade riscul de apariţe a cancerului de sân sau de prostată. Poate fi folosit cu succes la prepararea mâncărurilor sau a prăjiturilor. Astfel, după doar cinci luni de consum, uleiul de rapiţă poate reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor cu până la 29%.

Uleiul din seminţe de dovleac

Foarte bogat în vitamina E, acest ulei este obţinut prin presarea la rece a seminţelor de dovleac decojite. Are o culoare verde-brun închis şi are un gust foarte aromat. Este indicat în diverse boli, precum litiaza renală sau infecţiile genitale. Ajută la o mai bună funcţionare a rinichilor, atât la femei, cât şi la bărbaţi, are efect benefic asupra vezicii urinare iritate şi ameliorează incontinenţa urinară. Poate fi folosit la prepararea salatelor, câte două linguriţe amestecate cu suc proaspăt de lămâie.

Uleiul de susan

Uşor aromat, uleiul de susan este o sursă sigură de vitamine, nutrienţi şi minerale. Acesta dă o savoare aparte preparatelor şi se poate folosi pentru a prăji legumele sau carnea. Este foarte gustos şi poate fi folosit şi la preapararea sosurilor sau salatelor. Consumul acestui ulei reduce nivelul colesterolului „rău” din sânge şi creşte în acelaşi timp nivelul colesterolului „bun”. Dacă este folosit cu regularitate, uleiul de susan ajută şi la normalizarea tensiunii arteriale, dar şi la reducerea riscului de apariţie a cancerului.

Uleiul de arahide

Foarte sănătos, cu o aromă specială, uleiul de arahide poate fi folosit la prepararea mâncărurilor sau poate constitui baza dressing-urilor pentru salate. Consumat frecvent, dar cu măsură, uleiul de arahide poate îmbunătăţi starea de sănătate. Aşadar, acest uleiprevine apariţia bolilor de inimă, reduce nivelul colesterolului rău, scade apetitul, previne cancerul şi combate constipaţia. Atenţie! Uleiul este contraindicat persoanelor care au alergie la arahide.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont