Am intalnit neasteptat de multe persoane care se tem de urmatoarea intrebarea adresata la interviul de angajare: De ce iti schimbi locul de munca?

Am doua perspective proprii – cea de angajat – si aici nu pot sa va impartasesc prea mult din experienta mea, pentru ca nu am avut niciodata rezerve in a face schimbari in cariera atunci cand le-am crezut necesare si nu mi-a fost teama de intrebare; si perspectiva de angajator, in care uneori pun aceasta intrebare. Pun intrebarea pentru ca ma intereseaza modul in care candidatul isi construieste motivatia.

De ce ne schimbam locul de munca?

Pot sa fie foarte multe motive. Sunt cele generoase – imi doresc o cariera stralucitoare in care sa pot fi de folos companiei in care lucrez, bla, bla – aceasta motivatie este asemanatoarea cu cea de Miss America, al carei scop este acela de a ajuta, etc. etc… Dupa motivatiile generoase apar motivatiile reale – nu ne mai simtim motivati, nu ne mai intelegem cu colegii sau cu sefii, salariul este prea mic si nu exista posibilitatea de a creste… In general plecam de la un loc de munca pentru motivatiile reale.

De ce pune angajatorul intrebarea?

Angajatorii urmaresc doua lucruri importante in procesul de recurtare – competentele candidatului si modul in care acesta se poate incadra in cultura organizatiei. Asta inseamna ca voi fi impresionata de experienta sau studiile pe care le are un candidat, dar voi fi si foarte atenta la atitudinea pe care o are fata de lucruri. Asa ca aceasta intrebare ma poate ajuta sa inteleg modul in care canditatul gandeste si isi structureaza motivarea. Ma interesaza candidatul care imi da un raspuns politicos, un raspuns genuin (nu prefabricat, ca la concursurile de miss) un raspuns in care ii simt propriile lui motivatii.

Ce raspunsuri nu sunt apreciate?

Nu sunt apreciate raspunsurile prefabricate – pentru ca nu iti vorbesc despre candidat decat in termenii unor conventii. Pierd din punctaj si cei care sunt prea directi si spun ca isi schimba locul de munca din cauza banilor sau a conflictelor. Sunt depunctati total cei care incep sa povesteasca lucruri neplacute despre fostul loc de munca, sefi si colegi.

Ce raspunsuri sunt apreciate?

Raspunsurile sincere si politicoase. Am constatat ca pot fi puse in forme politicoase si in cuvinte pozitive chiar si aspectele negative.

Sunt legitime – dorinta de a avea un loc de munca sigur, colegi cu care sa te intelegi bine si posibilitatea de a-ti dezvolta cariera. Problemele nu trebuie ascunse dar nici exprimate direct.

Raspunsurile care cuprind informatii despre idealurile tale legate de noul loc de munca sunt de asemenea potrivite. Vei fi apreciat daca iti doresti mai mult de la cariera ta. Mult mai apreciat decat daca incepi sa vorbest de rau vechiul loc de munca.

Concluzie

Raspunsul la astfel de intrebari este parte a pregatirii pentru interviu. Iar pregatirea interviului incepe cu analiza motivatiei tale de a-ti schimba locul de munca. Si, inainte de a raspunde la aceasta intrebare unui angajator, este bine sa ai tu pentru tine toate raspunsurile posibile la aceasta intrebare!

Mult succes!


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont