Pentru o asemenea delicatesa trebuie sa va spun de la inceput: o calitate esentiala este rabdarea, pentru ca nu am reusit niciodata sa o fac mai repede de doua ore.
Si asta dupa ce am inceput pregatirile cu o zi inainte, deoarece macar cu vreo 10-12 ore in avans fasolea este pusa la “inmuiat” in apa pentru a fierbe mai repede.
Pentru stiinta voastra, “dimensiunile” minime ale mancarii la care puteti avea si 2-3 invitati sunt: 600 grame de fasole, 2-3 cepe, 400-500 de grame de afumatura, zarzavat, 2-3 linguri de bulion, usturoi, putin ulei, condimente si o lingura sau chiar doua de zahar. Dar sa urmarim procesul… Dupa aceasta asteptare necesara si utila, in care fasolea se pregateste (facandu-se mare si frumoasa), o punem la fiert cat ne vom ocupa de celelalte ingrediente.
Pentru continuarea activitatii bucataresti mai avem nevoie de afumatura, fie ca sunt carnati, costita sau orice carnita afumata in prealabil si comestibila. O conditie de baza este sa fiti zarzavagii, adica sa aveti in trusa de prim ajutor din camara: ceapa, morcovi, rosii, gogosari (ardei), marar, patrunjel, usturoi si tot ce mai poate fi gasit in timp util. Tot acest efort de colectare poate fi usurat aducandu-le de acasa sau din piata, in forma naturala sau amestec, la borcan. Pentru necunoscatori recunoscatori, se numeste zarzavat de ciorbe.
Carnea afumata se taie bucati, se plimba putin printr-o tigaie pana se prajeste, dupa care se adauga legumele maruntite, neaparat sa fie ceapa si rosii sub forma de bulion, in nici un caz usturoiul, deoarece acesta va avea o soarta mai nedreapta.
Aceasta prajeala facuta separat are un rol important deorece ii da un gust deosebit mancarii, oferit mai ales de rosii sau de bulion( dupa cum aveti), da’ musai sa fie macar una dintre variante. Se lasa pe foc vreo 30 de minute, se adauga cu fasolea care a fiert si ea vreo 30-60 de minute si se adauga 1-2 linguri de zahar si condimentele, dupa gustul fiecaruia.
Timpul de fierbere este relativ si tocmai de aceea o sa stim ca mancarea este gata cand fasolea a fiert, moment in care soarta cruda a usturoiului maruntit si a patrunjelul (a mararului daca suntem sadici) este sa pice in afumatura noastra.
Ca sa fie savoarea completa, este bine ca mancarea sa fie putin condimentata si n-ar strica si un fir de busuioc, iar daca aveti si putintel vin (eu recomand rosu, ca face bine la tensiuni), musafirii va vor pomeni toata viata pentru invitatia la masa.
Eu va urez pofta buna si sa nu uitati: langa afumatura este bine sa avem si un paharel cu vin, palinca sau ce s-o mai gasi prin casa.