Celulita este definita ca o modificare a tesutului celular subcutanat si care consta in marirea in volum a adipocitelor (celulele grase), urmata de deteriorarea tesutului conjunctiv, tulburarea microcirculatiei si retentia de apa. Celulita afecteaza aproape in exclusivitate femeile, gratie structurii lor hormonale particulare.

Fara a intra in detalii stiintifice obositoare pentru cititorul obisnuit, trebuie sa subliniez ca problema este deosebit de complicata si nici pe departe rezolvata. Ea continua sa fie abordata cu mijloace specifice de catre cosmetologi, nutritionisti, ginecologi, chirurgi plasticieni etc.

Nutritionistii recunosc ca nu exista un regim alimentar specific, iar regimurile de slabire nu ajuta deloc. Tesutul adipos celulitic este rezistent la restrictiile calorice. Un regim de evitare a grasimilor poate avea actiune pe o celulita recent instalata, dar nu va modifica o celulita veche de cativa ani. Sportul si activitatea fizica pot fi de un real folos.

Ginecologii considera celulita un fenomen hormonal si recomanda prudenta la prescrierea tratamentelor hormonale, in special a estrogenilor. Chirurgii plasticieni nu sunt nici ei prea entuziasmati de rezultatele operatiilor de liposuctie, frecvent urmate de recidive. Practic, intreaga lume medicala recunoaste ca nu exista un tratament medicamentos specific celulitei.

Totusi, ar fi demoralizant pentru mine ca, la intrebarea din titlu, sa va raspund cu un nu categoric. Vestea buna e ca celulita se poate preveni si chiar trata cu succes in primele doua stadii de evolutie, cu preparate cosmetice speciale. Din pacate, stadiile III si IV se pot corecta in mica masura doar chirurgical.

Producatori de renume pe plan mondial ca Pierre Fabre, Elancyl, Vichy, Biotherm, Onagrine etc. au elaborat preparate anticelulita deosebit de active. Nici unii producatori romani nu sunt mai prejos. Ceea ce caracterizeaza aceste preparate sunt anumite extracte vegetale foarte eficace si foarte bine studiate. De exemplu, extractul de arnica, gratie bioflavonelor si polifenolilor are actiune antiinflamatorie, antiseptica si de stimulare a circulatiei sanguine. Extractul de iedera e bogat in saponine triterpenice, flavonozide si acizi polifenolici, care activeaza microcirculatia, scad fragilitatea capilara si congestia tisulara, avand actiune locala dovedita asupra celulitei.

Personal, agreez inglobarea acestor extracte vegetale intr-un preparat de tip gel, comparativ cu o crema. Inglobarea extractelor intr-o structura de gel se face la rece, protejand principiile active de temperaturi inalte. In plus, gelul lasa principiile active sa patrunda si sa actioneze rapid si este mai placut la administrare.

O alta recomandare, cred importanta, este ca aplicarea acestor preparate sa se faca prin masaj centripet, adica de la gambe spre coapse si fese, pentru a stimula drenajul venos si limfatic.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont