Un organism sanatos este telul pe care dorim sa-l atingem cu totii. Corpul nostru este o uzina complexa alcatuita din tesuturi si organe aflate intr-o stransa interdependenta.
In acest articol ne vom referi la cavitatea orala care se stie ca este singura cavitate a organismului care nu se curata singura si are nevoie de ajutor pentru a mentine o igiena corespunzatoare.
O igiena orala buna nu are doar efect local, ci se rasfrange asupra tonusului intregului organism. In primul rand, o „gura curata”, cu o dantura ingrijita, iti da incredere in tine, poti rade si vorbi linistit, iti asigura confort si libertatea de a manca ce si cum vrei.
Lipsa unei igiene orale corespunzatoare iti va crea o stare de disconfort datorata aspectului dintilor, al mirosului neplacut si poate favoriza aparitia multor boli. Aceste probleme pot aparea la nivel local sub forma cariilor, problemelor gingivale, pierderii dintilor, dar si la alte nivele ale organismului, asa-numitele boli de focar care pot fi de la sinuzite de cauza dentara si boli renale (glomerulonefrita) pana la boli grave de inima, cum ar fi endocardita bacteriana si chiar infarct.
Problemele dentare duc la o masticatie defectuoasa care obliga la eliminarea din dieta zilnica a anumitor alimente de consistenta mai tare (fructe, legume proaspete), fapt ce se rasfrange negativ asupra sanatatii aparatului digestiv si, implicit, a intregului organism.
Ocupandu-ne de cavitatea orala, trebuie sa analizam in egala masura:
• sanatatea mucoasei orale;
• sanatatea dintilor;
• sanatatea gingiilor.
Principalele cauze ale pierderii dintilor sunt complicatiile cariilor si parodontopatiile!
Cum putem controla sanatatea mucoasei orale?
Foarte simplu: la orice control stomatologic, medicul stomatolog nu va controla numai „dintele care doare”, ci va acorda o atentie deosebita intregii cavitati orale. Se va face obligatoriu un prim control oncologic pentru analiza starii mucoasei orale, apoi urmeaza inspectia starii gingiilor, unde pot aparea inflamatii gingivale, retractii gingivale, rani, etc. si, in cele din urma, este investigata prezenta cariilor, precum si integritatea arcadelor dentare.
Cauzele aparitiei cariilor
Cercetarile stiintifice au demonstrat ca aparitia cariilor se datoreaza bacteriilor si ca, in lipsa acestora, caria dentara nu apare indiferent de tipul hranei consumate. Este bine stiut ca in cavitatea orala a fiecarei persoane se afla circa 60-70 de specii bacteriene. Numarul lor difera de la un individ la altul. In timp, bacteriile secreta un material lipicios care are proprietati adezive. Coloniile bacteriene impreuna cu produsii lor de metabolism (secretiile lipicioase) poarta numele de „placa bacteriana”. In lipsa unei igiene corespunzatoare, aceasta placa bacteriana se poate depune pe suprafata dintelui intr-un timp foarte scurt, chiar in 48 de ore. Studiile au aratat ca bacteriile se hranesc cu zaharurile prezente in hrana si produc acizi. Acesti acizi dizolva smaltul dentar si pornesc evolutia procesului carios.