Presedintele Comitetului de Afaceri Interne ( Home Affairs Committee) Keith Vaz i-a scris secretarului de interne britanic intreband de ce cetatenii unei tari europene sunt astfel tratati.
Keith Vaz a fost ministru pentru Europa, a vizitat Romania de cateva ori si in trecut a mai ridicat problematica romanilor din UK. Keith Vaz a criticat introducerea restrictiilor pe piata muncii pentru cetatenii romani chiar si in timpul guvernarii laburiste.

In ciuda promisiunilor UKBA de a solution 95% dintre aplicatiile trimise pentru certificate de inregistrate in maxim sase luni, multi studenti trebuie sa astepte mult mai mult. UKBA proceseaza in momentul de fata aplicatii trimise in luna decembrie a anului trecut. Ambasadorul Romaniei la Londra, dr Ion Jinga, a ridicat aceasta problema in intalnirile sale cu parlamentarul laburist Keith Vaz.

Yellow Card-ul a fost introdus in UK pentru cetatenii romani si bulgari dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Yellow Card-ul sau Yellow Registration Certificate este documentul care atesta ca lucrezi ca self-employed sau lucrezi part-time ca student in UK.
Cum pot romanii sa obtina Yellow Card

Pentru a obtine Yellow Card trebuie sa aplici la Home Office. Home Office este la fel ca Ministerul de Interne din Romania (cu anumite diferente legate de tara).

Aplicatia se face pe formularul BR1 – Bulgarian and Romanian form 1 – si se face de asemenea pentru Self-Employed sau Student.

Yellow Card nu este obligatoriu pentru self-employed dar este bine sa-l ai in caz ca cineva il cere. Ca self-employed nu trebuie sa ai neaparat Yellow Card atata timp cat iti exerciti un drept European. Orice cetatean Roman ca si cetatean European poate sa lucreze ca Self-Employed in orice tara a Uniunii prin urmare si in UK. Lucrand ca Self-Employed in UK inseamna ca ai un business al tau pentru care platesti taxe in UK si care-ti aduce un venit.

Pentru a obtine Yellow Card ca student trebuie sa te fi inscris la un colegiu acreditat din Marea Britanie si sa intentionezi sa lucrezi pe perioada studiilor. Ca student posesor de Yellow Card nu trebuie sa depasesti pragul de 20 de ore pe care-l impune Home Office.

Fara aceste certificate de inregistrare (Yellow Card ) studentii romani nu pot sa participe in plasamente de munca in timpul studiului si nici nu pot lucra pentru a se finanta in perioada studiilor.
Keith Vaz a declarat: „Este intolerabil ca cetatenii romani sa trebuiasca sa astepte sapte luni si jumatate pentru a obtine un permis de munca in Marea Britanie.
Cetatenii romani sunt cetateni ai unei tari membre UE si ar trebui sa li se ofere aceeasi curtoazie ca si celorlalti cetateni ai UE. Agentia pentru frontiere UKBA nu a reusit sa proceseze aceste cazuri repede si eficient. Sunt afectati in mod special

    studentii romani care studiaza la universitatile britanice

.
In ceea ce-i priveste pe muncitorii din constructii, multi romani au ajutat la construirea stadionului olimpic. Acesta nu este un mod acceptabil de a multumi cetatenilor unei tari care este aliat si prieten cu tara noastra”.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont