Arborele de catina: la ce este bun uleiul, sucul si fructele de catina?

Cătina alba este un arbust fructifer introdus în cultură de circa 40 de ani în România, dar aproape abandonat în ultimii 16 ani, în timp ce state precum SUA și Canada, deși l-au descoperit relativ recent, l-au și introdus în programe guvernamentale.

Cătina este o plantă valoroasă și prin faptul că, spre deosebire de alte plante, poate fi valorificată în întregime prin fructe, frunze și rădăcini.
Catina este un arbust ramificat si spinos care creste din zona de litoral pina in cea montana. Se intilneste cu precadere in albiile riurilor din zona de deal din judetele Buzau, Prahova, Vrancea si Bacau, dar si în Arges si Dimbovita. Recoltarea se face incepind din luna august pina la primul inghet, dupa care continutul de vitamina C incepe sa scada. Catina este deosebit de bogata in vitamine: A, C, B1, B2, E, D2, D3. Ea contine de asemenea acid folic, acid nicotinic, acizi grasi nesaturati, aminoacizi esentiali (acid glutaminic, arginina, lizina), ioni de sodiu, potasiu, calciu, magneziu si uleiuri volatile.

Cercetările au evidențiat faptul că fructele de cătina, greu de cules și extrem de perisabile în stare proaspătă, conțin o serie de substanțe bioactive valoroase cu rol important în reglarea metabolismului uman. Stimularea sistemului imunitar are acțiune terapeutică și curativă în prevenirea și tratarea unor multiple afecțiuni.

Anumite caracteristici biologice și compoziția chimică a fructelor au făcut ca planta să prezinte în ultimul timp un interes deosebit, urmărindu-se elaborarea unor tehnologii hibride pentru separarea, concentrarea și purificarea extractului de cătina, în vederea obținerii unor concentrate de principii active cu aplicații în domeniul alimentar, farmaceutic și cosmetic.

Răspîndirea pe un areal apreciabil de mare, cantitățile mari de fructe ce pot fi recoltate, ca și numeroasele argumente în favoarea folosirii acesteia în cultură, mai ales pentru fixarea terenurilor degradate și a exploatării terenurilor saraturate, constituie elemente extrem de importante în vederea exploatării intensive.

La ce boli e buna catina

Catina este un bun tonifiant general. Fructele de catina sînt considerate o polivitamina generala, putind fi consumate sub forma de suc, gem, sirop sau vin. Pentru a obtine sucul de catina, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se dau printr-o sita inoxidabila. Sucul de catina se pastreaza mult timp la temperatura camerei, datorita peliculei care se formeaza la suprafata lui si care impiedica acrirea acestuia. Fructele de catina se utilizeaza in hipo si avitaminoza, anemie, arterite, reumatism, arterioscleroza, diaree, infectii oculare, tuberculoza, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatita cronica si epidemica, ciroza. De precizat ca ea poate fi folosita si concomitent cu administrarea de citostatice.

Cum preparam suc si infuzie de catina

Infuzia de catina se prepara dintr-o lingura de fructe zdrobite la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 30 de minute, dupa care se bea fractionat, pe parcursul intregii zile.

Sucul de catina, fiind foarte concentrat, se bea indoit cu apa. Amestecat cu miere si decoct de menta este bun in tratamentul bolilor tubului digestiv, mai cu seama cind aciditatea este mai scazuta: la 3 pahare de suc se adauga un pahar de apa fiarta, 50 de grame de miere si 1/2 pahar de decoct de menta.

Uleiul de catina – preparare si intrebuintare

Uleiul de catina se poate prepara în felul urmator: se spala bine cu apa fiarta si racita 1 kg de fructe, dupa care se usuca in servete. Se zdrobesc apoi pe rînd cu o lingura de lemn intr-un vas emailat sau de sticla. Se stoarce sucul obtinut prin tifon, obtinîndu-se aproximativ 600 de grame. Se lasa timp de 24 de ore la temperatura camerei, fara a-l acoperi etans. Se va forma o pelicula de culoare mai deschisa, care este uleiul de catina. Ceea ce a ramas de la tescuire se usuca intii la aer, apoi într-un cuptor deschis pina devine sfarimicios. Se risneste in risnita de cafea. Pudra astfel obtinuta se pune intr-un vas de sticla sau emailat si peste ea se toarna 12 linguri de ulei de masline sau de porumb. Pudra cintareste aproximativ 50 de grame si uleiul o va acoperi bine. Se lasa timp de trei saptamini, agitind amestecul din cînd în cînd. Dupa cele trei saptamini se scurge usor. Uleiul astfel obtinut este destul de concentrat. Se ia cite o lingurita cu 15-20 de minute inainte de masa, de 2-3 ori pe zi. Uleiul de catina este foarte eficient in prevenirea arteriosclerozei si în normalizarea tensiunii. Iarna, putem folosi ulei de catina pentru a proteja partile corpului care sint cele mai expuse frigului, adica fata, miinile si picioarele.

Cătina este folosită sub diverse forme:

– pulbere de cătină uscată – se obține din fructe uscate de cătină, care se macină cît mai fin. Păstrarea este indicată în borcane de sticlă pentru a nu pierde fracția uleioasă.

Este utilizată pentru întărirea sistemului imunitar.

– macerat de cătină uscată în apă la temperatura camerei – cu adaos de miere lichidă este un produs energizant ușor de asimilat, cu acțiune de stimulare a poftei de mîncare, combatere a asteniei, evitare a avitaminozei;

– sirop și nectar de cătină – în general cu adaos de miere, pentru a combate gustul astringent, au efecte energizante și măresc rezistența organismului la efort, fiind utile și în tratarea cazurilor de alcoolism, anemii, astenii, stress, gingivite.

Asociate cu o alimentație lactovegetariană, au un efect regenerant și detoxifiant foarte puternic, fiind indicate în boli ale sistemului respirator (bronșita cronică, astm, infecții respiratorii ale persoanelor care lucrează în mediu toxic, stări depresive, infecţii virale (herpes, hepatită A, B, HIV).

– ulei de cătină- după uleiul de palmier, este al doilea ca bogăție în vitamina E și este folosit în scop profilactic pentru încetinirea proceselor de îmbătrînire și pentru prevenirea apariției cancerului, precum și ca tonic general în situații de stress, cu rol imunomodulator. Pentru uz intern, uleiul de cătină se utilizează ca adjuvant în tratamentul unor afecțiuni cardiovasculare, datorită protecției coronariene pe care o asigură, precum și în afecțiuni ale aparatului digestiv. Are activitate deosebită în hepatitele cronice, afecțiuni urogenitale, afecțiuni neurologice și psihice. În literatura de specialitate se evidențiază activitatea antianemică și rolul excepțional în stagnarea și regresul diverselor afecțiuni oculare (hemeralopie, prezbitism, cheratomalacie, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataractă ) datorită conținutului mare în beta-caroten. Pentru uz extern, se folosește în afecțiuni dermatologice (psoriazis), afecțiuni ORL cu componentă atopică și inflamatorie, în tratamentul local al eczemelor, arsurilor termice și chimice, degerăturilor, alergodermiilor, rănilor cu vindecare lentă. Este singurul produs natural recunoscut pentru activitatea de protecție împotriva radiațiilor solare sau de altă natură.

– concentrate în principii active se utilizează cu rezultate spectaculoase în geriatrie, tratarea depresiilor, a bolii Parkinson, a tumorilor, adenoamelor și leucemiei.

– unguente de uz cosmetic pe bază de ulei de cătină, respectiv creme antirid și nutritive, geluri și loțiuni de protecție și întreținere, cu acțiune revitalizantă și hidratantă pentru ten.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont