Macrobiotica este arta si stiinta sanatatii si a longevitatii, prin studiul si intelegerea relatiilor si interactiunilor dintre noi, alimentele pe care le mancam, modul de viata ales si mediul in care traim.

Abordarea macrobiota se bazeaza pe ideea ca noi toti suntem rezultatul si mereu influentati de ansamblul mediului nostru, care tine atat de alimentele consumate, cat si de relatiile sociale, climat, pozitie geografica etc.

Acum, care ar fi beneficiile macrobioticii? Alimentarea in acest mod ne poate ajuta sa obtinem sanatate optima si longevitate.

Oameni ca si Hunza, din Kashmir, cunoscuti pentru longevitatea lor, se hraneau numai cu cereale integrale si legume. Acestia aveau o dieta macrobiota, adaptata la climatul si relieful zonei in care traiau.

Primul beneficiu al alimentatiei macrobiote este sanatatea fizica si longevitatea.

Un al doilea beneficiu ar fi linistea psihica. Acest avantaj vine din constientizarea ca traim si mancam in armonie cu universul. Traim in armonie cu miscarea de energie. Aceasta reprezinta sursa pacii interioare. Mintea si emotiile noastre sunt, in mare masura, conditionate de ceea ce mancam.

Ce fel de emotii ar rezulta, daca ti-ai hrani copilul cu mult zahar? Copii devin astfel hiperactivi si plang mult, sau devin foarte emotivi. Ce fel de emotii ar rezulta, daca am consuma carne, cu preponderenta? Am deveni agresivi, sau chiar extrema, violenti. Ce se intampla daca ne alimentam cu foarte multe legume, de genul cartofului, sau al rosiei? Devenim deprimati! De fapt, s-a descoperit recent ca aceste legume contin nicotina, o substanta care da dependenta. Se explica astfel de ce multe persoane considera foarte dificil a reduce consumul de cartofi, de exemplu.

Deoarece mintea si emotiile tale devin mai stabile, stapanite de pace, vei dezvolta, in mod natural, o sensibilitate pentru familie si comunitate. Valorile moderne -precum competitia, supravietuirea celui mai puternic etc- au luat toate nastere in urma unei diete carnivore.

Oamenii care mananca cereale dezvolta vederi cu totul opuse. In loc sa vedem lipsuri pe pamant, realizam ca traim intr-un univers al abundentei. In locul luptei pentru resurse, ne preocupam de posibilitatile de impartire a uimitoarei bogatii a planetei. Consumul de carne tinde sa genereze izolare, ceva precum vanatorul singuratic, sau lupul singuratic, in locul unei vieti in comunitate. Vanatorii, precum leii sau hienele, sunt intr-o constanta competitie, lupta intre ei. Consumatorii de cereale tind sa dezvolte o mentalitate opusa, bazata pe cooperare.

Consumul de carne, de asemenea, conduce la un stil de viata nomad, care urmareste prada, iar noi nu ne mai gasim locul. Viata agricultorilor, consumatori de cereale, a fost mult mai stabila, mai asezata. Care modalitate de viata incurajeaza o viata de familie mai buna? Atunci cand barbatii erau plecati tot sezonul la vanatoare, sau cand intreg satul trebuia sa se deplaseze, era foarte greu sa se mentina o anumita stabilitate.

Traiul macrobiot intareste comunitatea si viata de familie, dorinta naturala a omului de a ajuta pe altul, de a trai in armonie. Prin macrobiotica, vei putea deveni prieten cu oricine. Daca vei continua sa te alimentezi in aceasta maniera, conceptul tau de familie se va extinde, incluzand intreaga comunitate. Se va recrea legatura ta cu planeta pamant.

Viata macrobiota te poate ajuta si sa capeti o constiinta spirituala. Crezi ca este usor sa meditezi, atunci cand mananci hamburgeri, sau daca esti nervos, sau suparat? Sau daca mananci zaharuri, bei cola mereu, devii hiperactiv si tulburat? Crezi ca ti-ai putea, in aceasta maniera, stabiliza centrul de energie? Aceste conditii te impiedica sa te linistesti, sa meditezi adanc, senin. Alimentatia macrobiotica este ideala pentru a permite energiilor spirituale sa circule prin noi, si pentru a putea folosi acele energii.

Nu trebuie sa uitam faptul ca toate marile traditii spirituale includeau si o forma de disciplina a dietei. In Orient, bucataria din manastirile budiste sao taoiste se numea “shojin ryiori”, adica “bucatarie pentru dezvoltarea spirituala”. Aceste traditii se bazau pe intelegerea faptului ca alimentatia accelereaza constiinta spirituala. Selectand mancarea propice, ne putem dezvolta calitatea spirituala.

Crezi ca, in aceste traditii, alimentele de provenienta animala faceau parte din dieta? Raspunsul este ca nu! Acestia erau complet vegetarieni. In orice caz, dieta vegetariana traditionala, in special in climatele reci, se compunea din orez brun fiert, legume, tofu si produse de soia etc, mai degraba decat dintr-o multime de fructe crude si salate de legume.

In final, pe masura ce capatam o stare buna de sanatate, pace sufleteasca, sensibilitate fata de familie si societate si intelegere spirituala, castigam si abilitatea de a ne juca, de a avea un mare vis sau scop in viata.

Macrobiotica se bazeaza pe schimbare, sau transmutare. Cu alte cuvinte, incercam sa castigam capacitatea de a schimba lucrurile negative in opusul lor, conform propriei noastre dorinte. De exemplu, daca dam de dificultati, putem sa utilizam invatamintele macrobiote pentru a le transforma in placeri sau bucurii. Daca suntem bolnavi, putem sa transformam boala in sanatate. Poti capata si abilitatea de a transforma orice tip de mancare in sanatate si vitalitate. Cu alte cuvinte, iti imbratisezi antagonismul si il transformi in prieten.

Asa cum spunea Geoge Oshawa, in cele din urma poti descoperi ca nu exista restrictii. Libertatea totala, libertatea de a te juca la nesfarsit, in acest univers infinit, reprezinta ultimul beneficiu al vietii macrobiote.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont