Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, a declarat duminică la Ierusalim că Israelul este gata să aibă în vedere o încetare a focului dacă toate grupările armate din Fâşia Gaza îşi opresc tirurile cu rachete asupra statului evreu, relatează Agerpress

”Singura noastră condiţie pentru un armistiţiu este ca toate grupurile teroriste care operează în Gaza să înceteze complet focul”, a declarat Lieberman înainte de o întâlnire cu omologul său francez, Laurent Fabius, în vizită la Ierusalim.

Şeful diplomaţiei franceze a sosit duminică în Israel pentru a propune ajutorul Franţei în vederea ajungerii la o încetare a focului între Israel şi grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza, unde au fost ucişi 55 de palestinieni, potrivit ultimului bilanţ, de la declanşarea, miercuri, a bombardamentelor israeliene.

Conflictul din Fâșia Gaza și Israel este o dispută pe termen lung, în desfășurare, care este parte a conflictului israeliano-palestinian ce se desfășoară pe teritoriul Fâșiei Gaza. Rezistența palestiniană activă la ocupația militară din Gaza a escaladat în urma alegerii cu o majoritate copleșitoare pentru guvernare a partidului politic islamic Hamas în 2005 și 2006. Conflictul, în forma sa actuală, este în curs de desfășurare datorită neînțelegerilor dintre Autoritatea Palestiniană și Guvernul Hamas în Gaza în 2006 și înlăturarea ulterioară a Fatah. Conflictul a căpătat o nouă față după ce statul Israel a evacuat toți cetățenii israelieni din Fâșia Gaza, fie ei civili sau militari.

Grupări armate palestiniene din Fâşia Gaza sunt, începând de miercuri, ţinta unei operaţiuni militare israeliene, „Pilon al Apărării”, operaţiune în care până în prezent au fost ucişi 49 de palestinieni, relatează AFP, care prezintă principalele grupări armate palestiniene.

Grupari armate palestiniene din Fasia Gaza sunt incepand de miercuri tinta unei operatiuni militare israeliene, „Pilonul Apararii”, operatiune in care pana in prezent au fost ucisi 49 de palestinieni, relateaza AFP, care prezinta principalele grupari armate palestiniene, citeaza Mediafax.

– HAMAS, care se afla la putere in Fasia Gaza incepand din 2007, este creditata de Institutul International pentru Studii Strategice (IISS) cu aproximativ 20.000 de combatanti, dintre care aproximativ 10.000 – cei mai bine antrenati – fac parte din cadrul aripei sale militare, Brigazile Ezzedin al-Qassam. Acestea poarta numele „parintelui” Revoltei arabe (1936-1939) impotriva mandatului britanic in Palestina, ucis in 1935. Lor li se adauga alti aproximativ 10.000 de membri ai miscarii islamiste Hamas, integrati in randul fortelor de securitate din Fasia Gaza, in special in cadrul Fortei Executive, formata de catre Hamas.

„Ele vor purta grosul oricarei angajari cu armata israeliana, ca in timpul operatiunii „Plumb Topit” din 2008″, apreciaza IISS. Armamentul lor, de contrabanda sau artizanal, cuprinde mine, rachete, mortiere si arme usoare.

Potrivit site-ului lor, www.qassam.ps, aceste forte au aparut la jumatatea lui 1991, in cursul primei Intifada, in urma unor incercari de lansare a unei retele armate inca din 1984 de catre cei care vor lansa Hamas in 1987. Numarul lor real „este cunoscut doar de comandantul Brigazilor”, adauga site-ul.

La 14 decembrie 2011, cu ocazia marcarii a 24 de ani de la crearea Hamas, Brigazile Ezzedin al-Qassam au revendicat peste 1.000 de operatiuni impotriva Israelului de la crearea lor, inclusiv 87 de atentate sinucigase. Ele au mai anuntat ca au ucis 1.365 de israelieni, au ranit alti 6.411 si ca au pierdut „1.848 de martiri”.

Brigazile Ezzedin al-Qassam mai anuntau ca au lansat, pana la data respectiva, peste 11.000 de rachete si obuze de mortier impotriva Israelului.

Joi si vineri, ele au revendicat doua tiruri, cu o raza de 60 de kilometri fata de Fasia Gaza, si anume in apropiere de Tel Aviv si in Cisordania, in apropiere de Ierusalim, tirul cu cea mai lunga raza de actiune atins de lovituri palestiniene in istoria conflictului.

– JIHADUL ISLAMIC, a doua forta combatanta in Fasia Gaza dupa Hamas, are ca aripa militara gruparea Brigazile Al-Qods (Ierusalim), care afirma ca dispune de „aproximativ 8.000 de oameni”. Ei au revendicat joi un tir cu rachete de tip Fajr-5, de fabricatie iraniana, cu o raza de actiune de 75 de kilometri, care a cazut in largul marii, la nivelul orasului Tel Aviv.

Creata in 1980, de inspiratie iraniana, aceasta este prima organizatie islamista palestiniana care s-a angajat in lupta armata.

Israleul a bombardat tinte militare palestiniene din Fasia Gaza, din aer si de pe apa, pentru a cincea zi la rand, duminica, pregatindu-se pentru o posibila invazie la sol, desi oficialii egipteni au declarat ca exista indicii pentru un armistitiu.

Bombardamentele au incetat in timpul noptii dintre sambata si duminica, dar au fost reluate dimineata, trei rachete fiind trase catre orasul de coasta Ashkelon, potrivit armatei armatei israeliene, relateaza Reuters.

„Pana acum am lovit peste 1.000 de tinte, deci Hamas ar trebui sa calculeze daca merita sau nu sa inceteze focul”, a declarat vicepremierul Israelului, Moshe Yaalon, pe Twitter.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont