Pasca – un cozonac delicios cu forma rotunda este simbol al Invierii Domnului, care se coace o singura data pe an. Din traditie se spune, ca pasca aminteste de scutecele pruncului Iisus Hristos sau de coroana purtata de El in momentul in care acesta a fost rastignit.
Pasca se face din aluat impletit, cu umplutura de branza de vaci si avand o cruce in mijloc. Ea se pregateste in Joia Mare.
Pentru ca pe masa de Paste, sa aveti o pasca bine rumenita si gustoasa aveti nevoie de: 1 kg de faina, 8 galbenusuri proaspete, o lingura drojdie de bere, o cana de lapte dulce, 300 g de zahar, 200 g unt, coaja de la o lamaie si sare (pentru aluat).
Umplutura o veti face din: 3 galbenusuri, 300 g de zahar, 100 g de stafide, 1 kg smantana proaspata, coaja de lamaie si vanilie.
Cum se prepara
Se face un aluat de cozonac cu toate ingredientele de mai sus. Lasati-l la dospit 2 ore, dupa care il impartiti in 2-3 parti egale, care vor fi intinse cu sucitorul. Intr-o cratita unsa cu unt, se face o coronita, iar in mijlocul ei se va pune umplutura. Se unge cu galbenus de ou si se da la cuptor pana se rumeneste frumos. Cand pasca este bine coapta se scoate din cuptor si se serveste impreuna cu familia si prietenii de Paste.
Tags: cozonac joia mare mancare pasca paste Retete sarbatori