La nivel mondial, in tabloul actiunilor de constientizare a problemelor mediului inconjurator generate de activitatea umana, se remarca o Campanie unica in istorie, care in 2010 a reusit sa atinga cca 1 miliard 300 de milioane de oameni din 128 de tari – Earth Hour.

In Romania, unele dintre cele mai importante institutii au participat la Campania “Ora Pamantului”, urmand exemplul cladirilor emblematice de pe mapamond care au luat parte la strigatul vietii impotriva pericolelor generate de incalzirea globala. Oameni, organizaţii, companii şi instituţii din toate orasele tarii au marcat Ora Pamantului, un eveniment care prin gestul simplu de stingere a luminilor trage un important semnal de alarma la adresa efectelor dezvoltarii iresponsabile.

An de an, semnalul Campaniei a fost dat de institutiile de cultura cu o istorie impresionanta – Opera Nationala Bucuresti si Filarmonica “George Enescu”. Acestea s-au alaturat campaniei desfasurate prin intermediul site-ului www.orapamantului.ro si, prin stingerea luminilor exterioare si a unora dintre cele interioare, au dat dovada responsabilitaţii lor sociale, reflectata in media si ramasa in mentalul colectiv. In acelasi timp, si alte instituţii, mai ales din sfera administratiei publice si din domeniul protejarii mediului au dat semnale clare ca sustin actiunile prilejuite de Ora Pamantului si au organizat actiuni in aceasta directie.

Anul 2013 ne aduce in etapa unei schimbari intr-un sens profund. Este momentul intelegerii ca schimbarea reala sta in puterea fiecaruia mai mult decat a trage un semnal de alarma. Am constientizat in urma cu un an puterea uimitoare, exceptionala si minunata, de sincronizare a vointei a peste 1,3 miliarde de persoane, a caror constiinta era interconectata de strigatul la unison, de o simplitate profunda, ca viata intrece ca prioritate orice altceva. Acum e timpul sa trecem la pasul urmator. O schimbare durabila va putea sa apara in lume atunci cand oamenii vor adopta alte modele de gandire si comportament.

Aceste noi modele de a se raporta la mediul inconjurator nu trebuie sa fie valabile doar o singura zi, ci trebuie sa faca parte din modul nostru de a fi. Apoi, intr-o devenire naturala, filosofia aceasta a respectului fata de locul in care traim si – in definitiv – a respectului fata de noi insine va cuprinde si pe cei cu putere de decizie si le va inlesni ajungerea la un acord. Abia atunci, cu grija in fapta si in gand, toti vom

Mari edificii precum Taj Mahalul, Turnul Eiffel şi Empire State Building vor stinge luminile timp de o oră. În România, exemplul va fi urmat de Casa Poporului.

Mai mult, în Timișoara – oraș votat Capitala Earth Hour anul acesta – iluminatul public în zona centrală va fi întrerupt timp de o oră.

În orașul de pe Bega, un program special va marca Ora Pământului: vor fi jonglerii cu foc, lansări de lampioane şi concerte. Însă, cel mai important moment va fi în intervalul orar 20.30 și 21.30, când luminile în centrul orașului vor fi stinse.

Timp de o oră și Palatul Parlamentului va fi cufundat în întuneric, la fel ca în anii trecuți, iar în lume, mari edificii vor stinge luminile pentru a marca cea mai mare manifestare ecologistă din lume.

Printre acestea se numără Taj Mahal, Turnul Eiffel, Empire State Building, Portul din Sydney, Poarta Brandenburg, Turnul Burj Khalifa, Cetatea Dubrovnik din Croaţia, Stadionul Olimpic din Beijing, dar şi alte obiective turistice precum Mica Sirenă din Copenhaga şi replica din Florenţa a celebrei statui David, realizată de Michelangelo.

Proiectul „Ora Pământului” a fost lansat de World Wide Fund for Nature în 2007, în Australia. În acel an, tema a fost „stinge lumina pentru binele planetei”. Exemplul a atras atenţia întregii planete, iar în 2008 „Earth Hour” a devenit o mişcare globală.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont