Esti tot timpul stresat, iritat si ai tot felul de simptome suparatoare. Oare de ce?

Aceste simptome se pot datora in mare parte unor carente de vitamine si minerale asociate sezonului rece, dar la fel de bine pot fi cauzate si de deficienta de magneziu. Aceasta este cauzata de urmatorii factori: stresul cronic, poluarea, gazele toxice, unele medicamente, excesul de alcool – intr-un cuvant, „aliatii” vietii moderne.

Magneziul – cel mai important mineral „antistres”
Magneziul rateaza cu putin podiumul celor mai abundente minerale din organism, clasandu-se pe locul al patrulea. El compenseaza insa acest lucru prin calitatile sale excelente „ajuta numeroase enzime sa-si faca treaba si este cel mai iscusit in combaterea stresului”. Ca dovada, bolile asociate stresului, atat de frecvente in societatea moderna, precum infarctul miocardic si hipertensiunea arteriala, sunt de cele mai multe ori insotite de o deficienta de magneziu. Magneziul este indispensabil functionarii eficiente a sistemului nervos, asupra caruia are un efect calmant (de unde si denumirea de „mineral antistres”) si a sistemului muscular, participand atat la relaxarea cat si la contractia musculara.

Relatia stres – magneziu
Ca raspuns la stresul fizic sau psihic, in organism se elibereaza adrenalina (un hormon „de stres”) responsabila si de cresterea tensiunii arteriale in situatii deosebite. Tot in aceleasi conditii, magneziul este eliberat din celulele sanguine in plasma sanguina, si de aici este eliminat prin urina. Ca urmare, stresul cronic iti secatuieste organismul de magneziu, si cu cat esti mai stresata, cu atat pierderea de magneziu va fi mai mare. Se creeaza un cerc vicios: stresul scade magneziul, iar lipsa de magneziu induce stresul.

Care sunt posibilele semne ale unei deficiente de magneziu?
Cel mai adesea carenta de magneziu se manifesta prin slabiciune musculara si crampe musculare, urmate de palpitatii si senzatie de lipsa de aer. Frecvent apar si iritabilitate, nervozitate, insomnie, incapacitate de concentrare, oboseala si hipersensibilitate la zgomote puternice. Durerile menstruale sunt mai accentuate. Migrena, durerea in piept fara nici o explicatie, tensiunea arteriala crescuta, durerile abdominale si constipatia pot face parte din tabloul unei carente severe de magneziu.

Ce ar fi de facut?
Daca te regasesti in cele descrise mai sus, ar fi de dorit sa te prezinti la medic pentru niste analize de rutina, care includ si dozarea principalelor elemente minerale din organism – printre care si magneziul. Tratamentul deficientei consta in cresterea consumului de magneziu din alimente impreuna cu administrarea unor suplimente prescrise de medic, ce contin doza zilnica necesara de magneziu (aproximativ 300 mg/zi). Persoanele care sufera de boli renale sau cardiace, vor lua aceste suplimente numai dupa un consult de specialitate si sub stricta supraveghere medicala. in timpul sarcinii suplimentele cu magneziu sunt esentiale intrucat scad riscul nasterii premature si al hipertensiunii arteriale, iar medicul tau ti le va prescrie cu siguranta.

Magneziul mai are si alte actiuni importante:

Intervine in functionarea aparatului circulator (datorita efectului reglator asupra contractiei musculare) si este un factor protector impotriva infarctului de miocard. Carenta severa de magneziu poate determina aritmii cardiace si hipertensiune arteriala.
Este un element de „baza” ce nu se da in laturi sa „puna umarul la greu”. Contribuie in buna masura la mineralizarea osoasa (60% din magneziul din organism este concentrat la nivelul oaselor, iar restul de 40% este distribuit in muschi si tesuturile moi).
Asociat cu calciul, poate combate stresul si starile depresive.
Poate creste rezistenta organismului la infectii.
Imbunatateste randamentul intelectual.
Consumat impreuna cu vitamina B6, poate impiedica formarea calculilor renali de fosfat de calciu.
Favorizeaza absorbtia altor minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu) si utilizarea de catre organism a vitaminelor din grupele B, C si E.
Usureaza sindromul premenstrual.
Este un laxativ natural (atentie insa: in cantitate mare poate provoca diaree).

PRIETEN
Alimentele bogate in magneziu: mere, banane, caise uscate, nuci, soia si lapte de soia, seminte de floarea-soarelui, patrunjel, legume, orez brun, ovaz, germeni de grau, porumb si malai, tarate, varza, mazare, broccoli, cartofi copti, iaurt, crevete, ton, apa minerala

SAU DUSMAN
Principalii „dusmani” ai magneziului sunt: Stresul, poluarea si gazele toxice, suplimentele de calciu in cantitati excesive, unele medicamente: diureticele, digitala, unele antibiotice, medicatia anticanceroasa, regimurile de slabire, alcoolul si cofeina in exces, mancarea prea dulce sau prea grasa scade absorbtia digestiva a magneziului, la fel si alimentele bogate in acid oxalic (cacao, ceai, spanac)

Preturi magneziu:  Magneziu Forte Vitamina B6 *50cpr la pretul de 15,70 RON

Cercetatorii au descoperit ca aproximativ 50% dintre persoanele care acuza migrene puternice au niveluri sanguine scazute de magneziu.

8 Comentarii
  1. Corina 7 ani în urmă

    Dupa insomnii prelungite si crampe musculare care ma sacaiau exact cand as fi dormit,ceea ce imi genera un stres continuu, mi-am administrat Magnerot (niste pastile cu magneziu, care trebuie luate conform prospectului numai cate 2 x3 pastile /zi ) si dupa doar 2 saptamani rezultatele au fost excelente!

  2. Gabriela 7 ani în urmă

    Si la mine starea de ameteala la schimbarea brusca a privirii – stării de vertij- bufeuri si frisoane sunt cauzate de deficienta de magneziu. Mi-a fost recomandat Magnerot, – niste pastile cu magneziu, care trebuie luate conform prospectului, numai cate 2 x3 pastile /zi . Rezultatele au fost nesperate, doar dupa cateva zile de tratament.

  3. Jeni 7 ani în urmă

    Sufeream de insomnie, aveam tensiunea marita si uneori eram depresiva din cauza colesterolului marit, dar dupa administrarea de pastile cu magneziu mi-am revenit relativ repede, cam in 2-3 saptamani.Multumesc dna doctor!

  4. Kira 7 ani în urmă

    Ptr ca am descoperit de curand ca am tensiunea ridicata din cauza lipsei de magneziu , la indicatia doctorului am inceput un tratament cu pastile cu magneziu din care am luat , conform prospectului cate 6 pastile /zi ( de 3 ori cate 2, dimineata, la pranz si seara ) si dupa aprox. o luna de zile ma simt mult mai bine.

  5. Tia 7 ani în urmă

    Acum 1 an in timpul verii am avut un „atac” in sensul ca deodata am simtit lipsa de aer….si m-am simtit ca si cand o nicovala imi apasa pieptul… am mers la policlinica unde mi s-a facut o electrocardiograma la inima si mi s-a luat tensiunea ; dupa o injectie cu magneziu totul a revenit la normal si de atunci nu am mai avut absolut nicio problema.

  6. Paulina 7 ani în urmă

    Mi se intampla sa am lipsa de aer, care se suprapunea uneori cu o anxietate care este ingrozitoare. Mereu fac atacuri de panica gandindu-ma ca este inima si ca as putea pati ceva. Multa lume are aceasta problema, dar la mine stresul este mare si corpul meu elimina mult magneziu.

  7. Aura 7 ani în urmă

    Aveam o durere surda ,o senzatie de disconfort toracic in partea dreapta, am facut o multime de investigatii , chiar si radiografii pulmonare, doctorul mi-a zis ca nu am nimic la plamani, am mers si la psihiatrie si mi s-a spus ca am stari de anxietate si sufar de depresie.

  8. Ionela 7 ani în urmă

    Intr-o seara mi s-a facut rau, spasme musculare in diverse zone ale corpului (picioare, maini, ochi, spate etc., rar in aceleasi locuri), o durere surda, vaga in zona inimii si mana stanga, durere vaga si difuza in toti muschii in special maini si picioare, ma simteam f. obosita, fara putere, iar cand incerc sa dorm imi simt muschii moi, un fel de tremur usor in ei, si adorm greu din cauza asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont