Conform unui studiu recent efectuat de cercetătorii americani, consumul frecvent de pâine albă, paste şi cartofi poate duce creşterea riscului declanşării cancerului mamar.
Cercetătorii încă nu au reuşit să explice motivele apariţiei cancerului de sân în urma consumului de carbohidraţi, dar bănuiesc că excesul de insulină ar putea fi factorul incriminat.
O echipă a Universităţii California din San Francisco a studiat dietele unui eşantion de 2.651 femei care au supravieţuit cu cancer mamar timp de peste 12 luni.
Cercetătorii au descoperit că excesul de carbohidraţi din dietă ducea la dezvoltarea fără precedent a tumorilor.
Rata cancerului în cadrul femeilor cu o dietă bazată pe carbohidraţi era de 14,2%, comparativ cu rata de 9,7% observată în rândul femeilor care au redus consumul de cartofi, paste şi produse de panificaţie.
Cu toate acestea, carbohidraţii rămân cel mai bun „combustibil” pentru musculatură, precum şi o sursă esenţială de energie pentru creier şi sistemul nervos central, cu particularitatea că anumiţi carbohidraţi sunt mai sănătoşi decât ceilalţi.
Tags: alimentatie sanatoasa cancer la san cancer mamar femei