Se spune că nu e bine să mergi la cumpărături cu stomacul gol pentru că ai tendinţa să pui în coş numai mâncăruri nesănătoase, care îngraşă.

Cel puţin asta arată un nou studiu bazat pe scanarea creierului: creierul râvneşte după mâncare nesănătoasă atunci când ne este foarte foame.

Mancare pare a fi mai gustoasa cand ne este foarte foame

In ce consta studiul

Cercetarea, realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale şi Universitatea din California de Sud, a implicat 14 bărbaţi şi femei, dintre care unii erau sănătoşi şi aveau o greutate normală, în timp ce alţii erau obezi.

Aceştia au fost conectaţi la un dispozitiv care le controla nivelul glucozei pentru a aproxima cât de mult le este de foame. Apoi au fost supuşi unui test prin rezonanţă magnetică la două ore după ce mâncaseră, să pentru a verifica dacă le este în continuare foame sau nu.

În timp ce se aflau în maşinărie, participanţii au urmărit imagini cu diverse mâncăruri, unele bogate, altele sărace în calorii, precum şi imagini cu obiecte care nu aveau legătură cu mâncarea.

Pentru persoanele cu greutate normală, după ce organismul îşi primeşte doza de calorii în urma foametei, mâncarea începe să nu mai fie atractivă. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul persoanelor obeze, al căror declanşator de recompense rămâne activat tot timpul, chiar şi atunci când nivelul zahărului din sânge nu scade, acest lucru conducând la o poftă constantă de a consuma mâncăruri grase şi nesănătoase.

Ce se intampla la nivelul creierului?

Asta se întâmplă pentru deoarece funcţia executivă a creierului, care ajută la luarea deciziilor, nu se activează atunci când nivelul glucozei rămâne în limite normale.

Studiul arată că există un declanşator biologic ce îi îndeamnă pe indivizii obezi să continue să mănânce chiar şi atunci când sunt sătui. Studiul spune că aceste persoane nu percep mâncarea la fel ca persoanele cu greutate normală, pentru că sistemele lor de recompensă şi poftă le semnalează constant că ei vor să mănânce. Dacă rezultatele cercetării vor fi confirmate, ele ar putea conduce la metode mai eficiente de reglare a greutăţii.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont